НОВИНИ

Президентът на Чад почина след сблъсък с бунтовници

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:58, 20.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
президентът чад почина сблъсък бунтовници
Слушай новината

Президентът на Чад Идрис Деби почина от раните си след сблъсък с бунтовници в северната част на страната.

68-годишният Деби е бил на фронтовата линия, за да ръководи операциите на въоръжените сили. За смъртта му съобщи говорител на армията.

Деби трябваше да започне шестия си мандат като президент след избори, проведени на 11 април. Той спечели над 79% от гласовете. Деби е държавен глава от декември 1990 г. Той е един от най-дълго служилите африкански лидери.

Съюзник е на Франция и на други западни страни в борбата с джихадистите в района Сахел, на границата между пустинята Сахара и по-плодородните южни земи. Критиците му са недоволни от управлението на петролните ресурси на страната.

В Чад е обявен двуседмичен траур. В сила е полицейски час от 18.00 часа до 5.00 часа. Границите са затворени. Парламентът и правителството са разпуснати.

След смъртта на президента в страната е създаден преходен военен съвет, оглавяван от сина му Деби Махамат, 37-годишен генерал с четири звезди.

В Чад предстои преходен 18-месечен период. След него ще се проведат избори.

Бунтовниците в страната са обединени в групировката "Фронт за промяна и съгласие в Чад". Основан е през 2016 г. от разочаровани офицери. Те обвиняваха Деби в репресии в навечерието на изборите. Базата им е в Либия.

В деня на изборите бунтовниците нападнаха граничен пост и напреднаха към столицата Нджамена. Последните сблъсъци са били в събота. Убити са 300 бунтовници и 150 са пленени. Правителствените сили са дали пет жертви.

Някои страни призоваха персонала в посолствата си да напуснат Чад.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ибаниес: Радослав Росенов и Уилиам Чолов заслужено са сред медалистите
Ибаниес: Радослав Росенов и Уилиам Чолов заслужено са сред медалистите
Математик: Може да има още една вълна на пандемията
Математик: Може да има още една вълна на пандемията