НОВИНИ

Принц Хари върна парите за ремонта на резиденцията си в Лондон

принц хари върна парите ремонта резиденцията лондон
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 07.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Принц Хари върна парите за ремонта на резиденцията си до замъка Уиндзор, точно както беше обещал, когато напускаше задълженията си в Британския кралски двор, съобщава Би Би Си.

Разходите, изчислени на 2,4 милиона паунда (повече от 3,1 милиона щатски долара) между 2018 и 2019 г., бяха покрити с пари на данъкоплатците чрез т. нар. Sovereign Grant (публични средства за Кралския дом), но Хари и съпругата му Меган Маркъл обещаха, че ще ги върнат.

Резиденцията Фрогмор Котидж е къща, построена през 19 век, през която са преминавали различни членове на британската кралска фамилия и е трябвало да бъде дом на херцозите на Съсекс.

Говорителят на принц Хари заяви в понеделник, че сметката за възстановяване е платена изцяло.

Плащането, което първоначално предложи принц Хари, покри изцяло необходимите разходи за обновяване на Фрогмор Котидж, собственост на Нейно Величество Кралицата, и ще продължи да бъде британската резиденция на херцога и семейството му, каза той.

Sovereign Grant са средствата, които правителството дава на кралицата и с които се изплащат заплатите на Кралската фамилия, официалните пътувания и издръжката на дворците.

В продължение на десетилетия финансирането на данъкоплатците беше чувствителен въпрос за кралското семейство.

Критиците посочват, че Sovereign Grant кара монархията да живее екстравагантно.

Хари и Меган се бяха договорили да върнат парите за възстановяване като част от плановете, изготвени, когато през март се оттеглиха от задълженията си на кралски особи.

През януари тази година херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха, че ще спрат да използват титлата Негово кралско величество и по този начин престават да получават публично финансиране, като престават да бъдат активни членове на кралското семейство.

Хари и Меган, бивша актриса, сега живеят в САЩ и наскоро подписаха договор с Нетфликс за авторски права на производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус с туристи се запали на автомагистрала "Тракия"
Автобус с туристи се запали на автомагистрала "Тракия"
Тръмп иска извинение от Байдън
Тръмп иска извинение от Байдън