НОВИНИ

Призиви за единение в ДПС и въпросителни около втория мандат (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 08.07.2024
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Един от двамата председатели на ДПС Делян Пеевски събра областните председатели на движението днес, след като вече седмица в партията тлее напрежение. На тази среща бяха обсъдени освен процесите вътре в ДПС, също и бъдещето на втория мандат за съставяне на правителство.

Веднага след като кабинетът "Желязков" не събра необходимата подкрепа и затова допринесе и разделението в ДПС, Делян Пеевски заяви, че движението веднага ще върне втория мандат за съставяне на правителство, за да се забърза процедурата.

Днес обаче настъпи промяна в позицията - Делян Пеевски каза, че ДПС ще направи опит да реализира мандата, като парламентарната група ще реше кой да вземе мандата. Дори това да е Пеевски, той няма да се кандидатира за премиер. ДПС ще търси подкрепа от останалите политически формации, като изпрати съответните писма.

Ако след неуспеха на кабинета Желязков решението беше: ДПС да върне втория мандат веднага, днес има промяна.

"С колегите говорихме - те ни призоваха да се опитаме да направим втори мандат, както искаха да направим първи мандат и не мога да повярвам, че това се случи в последния момент. Но за втория мандат ще пуснем писма първо на партиите дали са готови да подкрепят нашия втори мандат - ние няма да разиграваме държавата, ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство - взимаме го и продължаваме", каза Делян Пеевски.

Парламентарната група на ДПС трябва да реши кой да вземе втория мандат.

"Мога да го взема и аз с излъчен за премиер, аз няма да бъда кандидат за премиер - това го заявявам тук, за да е ясно, но нека минат първо тези консултации. С всеки мандат може да се състави правителство. Аз знам едно: че българските граждани искат правителство".

За отношенията си с Доган Пеевски говори от името на колегите от ДПС.

"Колегите призоваха за пълно обединение между господин Доган и мен, партията да бъде цяла. Никой не може да си позволи, най-малкото няколко дерибеи, които искат да я разрушат в момента заради своите амбиции. От моя страна тема няма, аз съм готов да сме заедно и искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред. Оттук нататък той е на ход".

Разговор Пеевски - Доган не е имало.

БНТ: Защо почетният председател не се среща с вас, имате ли обяснение?

Делян Пеевски: Аз лично обяснение за това нямам, всичко, което имам вчера го казах в декларацията. Нека това да го оставим между мен и господин Доган. Ето днеска го призовавам и му казвам: аз съм готов да се срещнем, колегите също са готови да се срещнат с него. Ние трябва да сме едно и да не си цепим партията.

БНТ: Защо господин Доган не ви покани и вас?

Делян Пеевски: Кой ще кани господин Доган си е негово решение. Трябва да бъдем обединени, призовавам и доктор Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с доктор Доган - ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски.

Няма ДПС на Доган и ДПС на Пеевски - уверена е Искра Михайлова.

"Има една силна партия - Движение за права и свободи. Няма различни ДПС-та, както казват, няма автентично ДПС. Всеки избирател на ДПС е автентичното ДПС. Кой има място в новото начало? Всеки".

Пред БНР Хасан Адемов посочи като основен проблем това, че решенията не се вземат от колективните органи на партията.

"Доминират индивидуалните решения. Доминира силовият подход и затова се създава определено напрежение. Иначе ДПС е в топ форма. Независимо от различните внушения, ДПС има силите и имунния отговор на структурите да реши собствените си проблеми"

На срещата с Пеевски днес присъстваха само част от областните председатели.

"Джевдет Чакъров снощи в 11 и половина ми е звънял, тази сутрин в 8.05 ми звъня - каза да не идвам на събирането", разказа Хамди Илиязов - областен председател на ДПС-Търговище.

"Което не му прави чест, аз му се обадих за тази сбирка, поканени са всички на тази сбирка. Ние ще си подадем жалби за заплахите и за натиска, който е осъществяван върху колегите", добави Делян Пеевски, председател на ДПС.

Парламентарната група на ДПС ще се срещне утре в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са политическите сметки за втория и третия мандат?
Какви са политическите сметки за втория и третия мандат?
Развалят ли хората парите от лотарията? Дикторът-милионер на Хамбургер отговаря пред БНТ (ВИДЕО)
Развалят ли хората парите от лотарията? Дикторът-милионер на Хамбургер отговаря пред БНТ (ВИДЕО)