НОВИНИ

"Продължаваме промяната" подкрепят изграждането на мостове и магистрали

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:00, 23.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
живо тема транспорт започнаха коалиционните преговори
Слушай новината

Започнаха преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Те се провеждат в експертен формат.

Партиите се обединиха около идеята да бъде създаден нов Закон за движение по пътищата, така че да се подобри качеството на подготовката на шофьорите.

Основната цел, която ще подкрепи "Продължаваме промяната" е да се вдигне скоростта на предвижване с 30 км/ч на превоза на стоки и товари в страната, както и да се подобри свързаността.

Проект, които партията подкрепя, е подобряване на свързаността с Румъния - навсякъде където има фериботни връзки, да има мостове, плюс втори мост при Русе. Другият голям проект е ремонт на Аспаруховия мост край Варна.

"Тунелът под Шипка се надяваме да се случи, както и допълнителната свързаност към магистралите "Хемус" и "Тракия", както и да бъде изграден трети тунел под Стара планина", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Подкрепят завършване на магистрала "Струма", доизграждане на връзките със Сърбия и Македония. Да се подобри и връзката Пловдив - Смолян. Да се отвори една банка от проекти, които да бъдат оценявани от АПИ и завършени.

Има няколко града подходящи за надземно метро. Такива са Пловдив и Варна, обясни още Василев.

Развитие на морски и речен транспорт, като трябва да бъде създадена стратегия за развитието на водния транспорт у нас.

След приетите от партиите мерки, които да се изпълняват през следващите четири години, е да се води и регистър на автомобилите на хората с увреждания.

Сред спорните теми между различните политически формации е бъдещето на Агенция "Пътна инфраструктура". Според заложените планове на "Продължаваме промяната", пътното ведомство, което стопанисва пътищата у нас, трябва да премине на подчинение на Министерството на транспорта. Досега АПИ е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Остро срещу тази промяна възразиха от "Има такъв народ". Аргументът - няма достатъчно факти, които да налагат тази промяна.

Четирите партии поеха и политически ангажимент да бъдат заложени достатъчно средства за обновяване на мотрисния и локомотивен парк на БДЖ при ясни условия - реалистичен оздравителна план и ревизия на договора за обществен превоз, който да мотивира фирмата да предоставя качествена услуга.

След седем часа преговори, представители на четирите партии стигнаха до съгласие по посочените точки. Предстои те да бъдат написани и за пореден път одобрени в група в по-малък състав.

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай: Случаят с тенисистката е злонамерено раздухан
Китай: Случаят с тенисистката е злонамерено раздухан
Пирин отстрани треньора, катастрофирал в нетрезво състояние
Пирин отстрани треньора, катастрофирал в нетрезво състояние