НОВИНИ

Производители на киви се оплакаха от липса на възможност за субсидии

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 11.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

От липса на възможности за получаване на субсидии се оплакаха производители на киви в Петрич - плод, който се отглежда на малко места в България.

Заради липсата на възможност да кандидатстват за европейско финансиране и да получават финансови помощи по кризисните програми на министерството на земеделието, в района масово се отказват от производство на киви, останал е само един голям производител.

От 1500 декара засадени с киви преди 20-тина години, в момента в Петрич този плод се отглеждат едва на 40-50 декара. Причината е, че у нас отглеждането на актинидия, както се нарича растението, не се субсидира по европейските програми, за разлика от други държави-членки на ЕС, където производителите получават субсидии.

Липсата на финансиране се отразява зле при производството на киви, тъй като вдига изключително много цената на плода. И за да покрие направените инвестиции, производителят е принуден да продава скъпо. Внасяните основно от Гърция плодове обаче са на далеч по-ниска цена, и все по-малко потребителите купуват българско киви, разказаха ни днес производители.
Те обсъдиха проблема с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева днес в Петрич.

Димитър Главчев е единственият останал голям производител на киви в района на Петрич. Грижи се за около 20 декара с насаждения.

"Никакви субсидии не получавам освен директните плащания за площ. Не получавам нито за количество, нито за качество, нито пък сега за COVID -19. Просто всичко си плащам сам. За това и си имам собствен водоизточник, трафопост", оплаква се Димитър Главчев.

Основната причина, поради която кивито не попада в списъците на насажденията за отглеждането, на които може да се кандидатства за европейско подпомагане, е че този плод не е сред традиционните за страната ни.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Съществената подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, това е така наречената обвързана подкрепа. В нея могат да се включат по регламента за настоящия програмен период, който е такива култури, по които България е имала високо производство, после силен спад. И тази висока подкрепа се дава, за да достигне България нива, които е имала, България не е произвеждала киви.

На среща със земеделски производители от Петрич, министър Танева обсъди и възможностите за получаване на по-високи доходи в сектора. Беше подчертано, че за тази цел е необходимо създаване на организация на производителите в района с достатъчно на брой членове, за да се защити доходът им.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна вечер на протести в Русе и Варна
Поредна вечер на протести в Русе и Варна
Фоторазказ в Софийската градска галерия: Атаките от 11 септември през погледа на фотографите
Фоторазказ в Софийската градска галерия: Атаките от 11 септември през погледа на фотографите