НОВИНИ

Прокуратурата и МВР създадоха общо звено за борба с наркотиците, трафика на хора и незаконната миграция

прокуратурата мвр създадоха общо звено борба наркотиците трафика хора незаконната миграция
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 11.08.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на специализирано междуведомствено звено.

Неговата цел е да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, трафик на хора и на незаконната миграция, съобщиха от прокуратурата.

В специализираното звено участват прокурори от Върховна касационна прокуратура, ръководни служители от ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Те ще извършват мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства с цел своевременното им приключване.

С оглед превенция срещу разпространението на наркотици, със съдействието на Министерство на образованието и науката, ще се организират разяснителни дискусии, срещи и обучения с ученици, учители, родители и представители на охранителни фирми, отговарящи за сигурността в учебните заведения, за вредоносните последици от употребата на наркотични вещества и тенденциите при тяхното разпространение. Участниците в образователните сесии ще бъдат запознавани и с предвидената наказателна отговорност и санкциите, съгласно действащото законодателство.

Междуведомственото звено ще представя ежемесечен доклад на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи за извършената работа, като целта е изготвянето на оценка на наличните данни, осъществяването на мониторинг и подобряване ефективността на работата на прокуратурата и МВР.

Резултатите от дейността на звеното по противодействие на организирани престъпни групи и лица, занимаващи се с разпространението на наркотични вещества, трафик на хора и незаконна миграция, ще бъдат представяни регулярно на обществеността.

Контролът по ръководството и координацията на съвместното звено са възложени на заместник главния прокурор при ВКП и на главния секретар на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните националки до 19 г. завършиха осми на световното първенство
Волейболните националки до 19 г. завършиха осми на световното първенство
Гърция няма да може да разчита на Янис Антетокумпо за световното първенство по баскетбол
Гърция няма да може да разчита на Янис Антетокумпо за световното първенство по баскетбол