НОВИНИ

Проучване: Всяко трето дете продължава да живее в риск от бедност у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:53, 17.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
проучване всяко трето дете продължава риск бедност нас

Всяко трето дете в България продължава да живее в риск от бедност. Една трета от децата нямат втори чифт обувки, а 23,3% нямат достъп до пресни плодове и зеленчуци. Това показват данните на ежегодното проучване на неправителствената организация "Национална мрежа за децата". Оттам всяка година подготвят "годишен бележник" за оценка на държавата и нейните политики спрямо децата.

Това показват данните на ежегодното проучване на неправителствената организация "Национална мрежа за децата". Оттам всяка година подготвят "годишен бележник" за оценка на държавата и нейните политики спрямо децата. Данните за тазгодишния доклад са от 2018 г. И 2019 г.

Максималната оценка е шест, а минималната – слаб 2. Според проучването през 2020 г. Средната оценка, която получава държавата е 3. Това означава, че от "Национална мрежа за децата" отчитат конкретно обещание за справяне със ситуацията от страна на държавата, но няма никакъв видим резултат до момента.

Според комбинираната оценка "социално изключване” и "риск от бедност” у нас над 33% от децата между 0 и 17 години попадат в тази категория. Все пак от организацията отчитат подобрение в сравнение с предходната година, когато показателят е бил с 7,9% по-висок.

Изследването показва, че тази година 13,5 на сто от децата не са имали подходящо място за учене, а над 36 на сто не са имали достъп до редовни занимания със спорт или извънкласови дейности. Също толкова от децата нямат и подходящата екипировка за спорт на открито.

Престъпления срещу деца

Според данните на МВР извършените престъпления срещу деца през 2019 г. Са 2268. Две от децата са били умишлено убити, а 279 са с телесна повреда. Получените сигнали за извършено насилие над деца през 2019 г. Са 463.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва в БСП? Готова ли е за властта? Отговорите от Красимир Янков
Какво се случва в БСП? Готова ли е за властта? Отговорите от Красимир Янков
Администрацията на Тръмп съди бившия съветник по национална сигурност
Администрацията на Тръмп съди бившия съветник по национална сигурност