НОВИНИ

Проверка на БНТ: Могат ли болниците в малките общини да изпращат екипи за пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:24, 03.11.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Продължават опитите да бъдат разкрити допълнителни интензивни легла в столични болници. И 5-те нови легла, които болница "Лозенец" успя да разкрие тази сутрин, бяха заети за часове.

Легла има, основен проблем остава липсата на апаратура и персонал, който да се грижи за пациентите. Намерението на здравното министерство е да бъдат командировани медицински екипи от Софийска област към столичните болници, в които има нужда.

Могат ли обаче болниците в малките общини да си позволят да изпратят свои медицинските екипи в други болници без това да е за сметка на техните пациенти - екипът ни направи проверка.

Нови интензивни легла в болница "Лозенец" има. Нови лекари обаче не. Целият човешки ресурс в болницата е на крак.

"Включително и с доброволен труд на студенти, включително и с труда на студенти, които са на трудови договори като помощен персонал", каза доц. д-р Радосвет Горнев, директор на болница "Лозенец":

За да реагира на ситуацията, Министерството на здравеопазването вече е изпратило писмо до някои болници в областта с молба за помощ - да бъде изпратен по един екип, който да вземе 4 дежурства в месеца. Потърсихме директорите на повечето болници в областта, за да ги попитаме дали това изобщо е възможно. Някои от тях все още не са получили такава молба от здравно министерство. Но вече знаят отговора си, ако до тях стигне подобен въпрос.

"Болница Пирдоп няма физическа възможност да командирова, да изпрати, да пренасочи, както искате - специалисти, нито лекари, нито медицински сестри в други лечебни заведения. Не може общински болници, които имат по един-двама лекари интензивно лечение, а имат по 25 - 30 пациента, да си оголят структурите и да насочват лекари към други лечебни заведения", заяви Юлия Цветков, изпълнителен директор на МБАЛ "Пирдоп".

За болницата в Самоков подобна командировка не е невъзможна. Но и не би минала без последици.

"Трудно се справяме. Ние имаме трима лекари, които са в софийски болници, работят допълнителни и в нашата болница. Това ще наруши плановата дейност на болницата, защото ние трябва да имаме анестезиолог на разположение извън ковида", каза д-р Красимира Ковачка, управител на МБАЛ "Самоков".

В Ихтиман писмото също беше обсъдено. И молбата - на този етап невъзможна за изпълнение, защото и сега лекарите не стигат.

"Хората разчитат на нас. Ще се наруши ритъмът. Ако отиде екип, това ще бъде за сметка на другите колеги, които ще трябва тях да натоварим", посочи д-р Ивка Георгиева, управител на МБАЛ "Ихтиман".

По телефона ни отговори и директорът на болницата в Ботевград. Който вече е уведомил и здравното министерство, че и сега лекарите са на ръба на възможностите си.

"Лекари от другите отделения попълват графика за ковид болните", каза той.

Подобна беше реакцията и в Елин Пелин. "Просто нашата болница - 75 легла, аз няма кого да изпратя, но не съм получила такова писмо".

И в Костенец: "Персоналът ми е на минимален капацитет. Нямам достатъчно хора и нямам възможност да командировам за помощ, въпреки желанието да го направя".

Бързата проверка установи, че планът на здравното министерство да спаси положението в големите болници чрез малките общински би бил по-скоро неуспешен. Защото и при тях целият ресурс на болницата е на крак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузия спря Циципас в откриващия му мач в Париж
Контузия спря Циципас в откриващия му мач в Париж
Пирин надигра вицешампионите и записа трети пореден успех в Супер Волей
Пирин надигра вицешампионите и записа трети пореден успех в Супер Волей