НОВИНИ

Путин и Ердоган в среща на четири очи за кризата в Сирия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:16, 05.03.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Сигурност и правосъдие

Руският президент Владимир Путин посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва за разговори по кризата в сирийската провинция Идлиб. Обстановката там се изостри дотолкова, че изисква да проведем пряк личен разговор, отбеляза домакинът.

Турският лидер изрази надежда, че ще бъдат договорени мерки за деескалация. Пред Ройтерс висш турски представител твърди, че двете страни вероятно ще договорят примирие в Идлиб.

Двамата президенти започнаха разговори на четири очи. При необходимост се включват и представители на различни ведомства.

От началото на февруари Анкара загуби в Сирия 60 свои войници. 34 от тях загинаха при сирийски въздушен удар. Руската страна отново изказа съболезнования.

Владимир Путин - президент на Русия: С вас непременно трябва да обсъдим настоящата ситуация, така че нещо подобно да не се повтаря и да не се разрушават руско-турските отношение, към които ние с Вас се отнасяме много внимателно и грижливо пазим.

Целият свят следи внимателно днешната ни среща, която ще намали напрежението, отбеляза турският лидер.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Отношенията между нашите страни сега са достигнали своя пик.Това включва сферата на отбраната, търговията и други области и нашите отношения продължават да се развиват.

Според ООН сраженията в Идлиб при сирийската офанзива с руска подкрепа са предизвикали най-сериозната хуманитарна криза в 9-годишния конфликт.

Руските военни отричат бежанска криза и обвиняват Анкара в нарушаване на международното право с изпращането на военни части колкото една механизирана дивизия. Москва се оплаква, че турските наблюдателни постове на терен помагат на бунтовниците.

В деня на преговорите доброволците от Белите каски обвиниха руско-сирийската авиация в нападение срещу цивилни с поне 15 жертви. Според РИА Новости пък бунтовници са подновили артилерийския обстрел на Саракеб, след неуспешен опит през нощта да си върнат този стратегически град на магистралата Дамаск-Алепо.

Турското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа са били унищожени четири сирийски танка, пет ракетни установки и десетина военни коли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души са задържани при полицейска акция в Разлог и Баня
17 души са задържани при полицейска акция в Разлог и Баня
От нашите пратеници: Турция разполага 1000 военни по границата с Гърция
От нашите пратеници: Турция разполага 1000 военни по границата с Гърция