НОВИНИ

Путин поздрави Виетнам за "балансираната му политика" спрямо Украйна

Вашингтон критикува властите в Ханой

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:45, 20.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент поздрави Виетнам за "балансираната му политика" спрямо Украйна. След визитата в Северна Корея, Владимир Путин пристигна тази нощ в Ханой. Вашингтон реагира остро на посещението.

В Ханой от седмици се готвят за посещението на руския президент. Плакати на Путин са разлепени по улиците на виетнамската столица. А в квартала на политическия елит - 5-метровият паметник на Ленин е старателно обгрижван. Подарък от Съветския съюз към виетнамския народ, с който Ханой не се решава да се прости.

- Много съм щастлив, че нашите лидери поканиха президента Путин. Хората го приветстват, защото Виетнам и Русия поддържат дълги и близки отношения.

Във Виетнам посрещат Путин с азиатска пищност, но далеч от мащабите на севернокорейското гостоприемство. Причината е, че домакините се опитват да поддържат добри връзки и със Съединените щати.

За Виетнам Русия остава партньор - най-вече за доставки на оръжия. Двете държави си сътрудничат и в петролния бизнес. Имат съвместни предприятия. В търговско отношение руският внос във Виетнам, обаче, е на трето място. Съединените щати вече са втория най-голям търговски партньор за Ханой, след Китай.

Това е петото посещение на Путин във Виетнам. Последно той беше в азиатската страна през 2017 година, когато участва в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

"Русия отдава голямо значение на развитието на диалога с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия, в която Виетнам е един от водещите членове. Следващата година ще отбележим няколко значими дати", каза Владимир Путин, президент на Русия.

снимки: БТА

Кремъл определя посещението на руския президент като "заздравяване на отношенията между двете страни". Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, че са поканили Путин. В съобщение на американското посолство в във Виетнам се посочва, че "никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата "агресивна война".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна тревога в Одеса, докато в града се провежда среща на българските медии
Въздушна тревога в Одеса, докато в града се провежда среща на българските медии
Депутатите избраха седем зам.-председатели на Народното събрание
Депутатите избраха седем зам.-председатели на Народното събрание