НОВИНИ

Радан Кънев: Не очаквам добро развитие за Шенген при унгарското председателство през 2024 г.

Замразяване на правото на глас на Унгария би било в интерес на България, смята евродепутатът

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:02, 17.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Радан Кънев
Слушай новината

Евродепутатът Радан Кънев от ДСБ/ЕНП коментира, че не очаква развитие по въпроса за сухопътното присъединяване на България към Шенген по време на унгарското председателство на ЕС през втората половина на тази година.

Той изтъкна, че отношенията между София и Будапеща са се влошили откакто на власт е правителството на Виктор Орбан. Като пример даде ултиматума, който Унгария постави на България за таксата за пренос на руски газ и близките отношения на Орбан с медии в Северна Македония и Сърбия, които "разгръщат антибългарска кампания".

По думите му евентуално замразяване на правото на глас на Унгария в Европейския съвет би попречило на Будапеща да председателства Съвета и би било в интерес на България.

"Унгария ще е председател на ЕС през втората половина на 2024-та, а това е периодът, в който нашият шенгенски ребус следва да бъде разрешен, за да можем да имаме и сухопътно движение в началото на 2025 г. Това е процес, който ще се решава именно в Съвета и именно по време на унгарското председателство, защото не си правя илюзии, че ще бъде решен преди изборите в Австрия, които се очаква да бъдат през втората половина на тази година. Както Нидерландия свали ветото веднага след изборите, така периодът след изборите в Австрия ще бъде огромен прозорец на възможност за нас да преодолеем и това вето, но с председателството на Съвета от Унгария се съмнявам, че това изобщо ще бъде поставено на дневен ред.

При унгарско председателство не очаквам добро развитие по шенгенския въпрос. Замразяване на правото на Унгария на глас означава, че тя не може да председателства Съвета и съответно – една рискова държава за вето по шенгенския въпрос по-малко и едно негостоприемно за Шенген председателство, се спестява. Така че смятам, че е в наш интерес активно да подкрепим тази линия за замразяване на правото на глас на Унгария", посочи Кънев.

За да се случи това, е необходимо единодушието на всички държави членки без Унгария, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви откриха 2024-а година с победа
Сестри Стоеви откриха 2024-а година с победа
Английски журналист е починал по време на Australian Open
Английски журналист е починал по време на Australian Open