НОВИНИ

Радев за искането за отстраняване на Гешев: Внезапният порив на г-жа Габриел трудно предизвиква у мен възторг

Вера Александрова
от Вера Александрова
08:00, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев попита - дали заявката на Мария Габриел да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е плод на катарзис на ГЕРБ или на определени интереси. Държавният глава направи този коментар в Претория преди да започне официалната му среща с президента на Република Южна Африка - Сирил Рамапоса.

Мария Габриел поиска оставката на Гешев - как реагираха политическите сили?

Президентът Румен Радев изрази съмнение, доколко искрено е намерението на Мария Габриел да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, ако стане премиер. И припомни.

"Внезапният порив на Габриел да поиска отстраняването на Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор, квотата на партията на Габриел го преизбра и то с мнозинство с единодушие. Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието, поиска отстраняването на Гешев със същите мотиви, квотата на партията на Габриел, го спаси. Отново единодушно", каза Радев.

Изброявайки тези факти президентът Радев задава въпроса:

"Дали заявката на Габриел е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад Габриел. България загуби три години, в които внесените от моите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Аз се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за България решения", каза Радев.

Според президента отговорът на този въпрос ще стане ясен, когато партията мандатоносител внесе състава на проектокабинета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христина Вучкова и тимът на Фенербахче са шампиони в турската Лига
Христина Вучкова и тимът на Фенербахче са шампиони в турската Лига
БУБА Баскетбол и Балкан с нови победи на финалите на Държавното първенство за юноши
БУБА Баскетбол и Балкан с нови победи на финалите на Държавното първенство за юноши