НОВИНИ

Радост или тревога: Роди се 8-милиардният човек на Земята

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:46, 15.11.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес населението на Земята вече е 8 милиарда. Хората са три пъти повече, отколкото са били в средата на миналия век. Ако тенденцията се запази, през 2050 г. населението в света ще бъде 9,7 милиарда души.

Повод за радост или за тревога?

300 000 години са били необходими, хората на Земята да станат 1 милиард. Оттогава темпът не спира да се ускорява. Само през последните 22 години населението в света се е увеличило с 2 милиарда. Ако населението продължи да нараства със същия темп, през 2050 година на Земята ще живеят 9,7 милиарда хора.

"Нека приемем, че това е добре. Да, вече сме 8 милиарда, но в родината ми, в Италия, раждаемостта е нулева. Оплакваме се, че сегашните млади хора не умеят да създават семейства, но се надявам, че обществото ще се промени".

Ниската раждаемост е проблем, с който се сблъскват все повече развиващи се държави. До края на годината Китай може да се окаже, че вече не е най-многолюдната държава. Според статистиката, отмяната преди няколко години на "Политиката за 1 дете" не е довела до желания на ръст на населението. И съвсем скоро най-многолюдната държава вече може да бъде Индия.

И към това се добавя пандемията, която значително е намалила раждаемостта в Китай. През 2020 година са се родили 45% по-малко деца в сравнение с 2015 година. В други части на Азия, както и в Африка, обаче, тенденцията е обратна. Бангладеш е една от най-гъсто населените държави, с постоянно растящ брой на населението.

За много експерти 8 милиарда население също е много. Притесненията се, че нарастващия брой на хората, ще изправи света пред огромна криза с изхранването, която ще предизвика масов глад.

"Когато населението стане 10 милиарда, ще има криза за ресурси, ще има недостиг на храна. Според мен някои страни вече са достигнали своя лимит. Ето, например Китай - население от 1 милиард и половина - според мен това е лимита за страната".

Прогнозите са, че масовият глад може да настъпи в средата на века.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България приема евроквалификация по волейбол за мъже под 17 години
България приема евроквалификация по волейбол за мъже под 17 години
Меси не смята, че Аржентина е фаворит за титлата на Световното в Катар
Меси не смята, че Аржентина е фаворит за титлата на Световното в Катар