НОВИНИ

Военният министър в Брюксел: Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на F-16

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:57, 15.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Нидерландия е изразила готовност да обучава български пилоти за F-16, но в момента няма решение за предоставянето на самолети. Това каза за БНТ служебnият министърът на отбраната Димитър Стоянов. В Брюксел, където участва в среща на военните министри от ЕС, той е разговарял с колегата си от Нидерландия. Военните министри от ЕС одобриха днес 16 милиарда евро бюджет за тренировъчната мисия на ЕС, която цели да обучи до 15 000 украински военни. България е готова да обучава украински военни санитари.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е информирал колегите си, че страната ни е готова да се включи в тренировъчната мисия на ЕС за украинската армия. До края на седмицата се очаква анализът на военното министерство как точно може да стане това, след това ще има и решение на Народното събрание. България предлага да обучава украински военни санитари.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "Това, което съм предложил, естествено съобразявайки се с военната експертиза, е да имаме четири модула през годината по 15 обучения за военни санитари. Мисля, че тук имаме добри способности във ВМА, ще използваме тези способности".

МО: Не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети Ф-16

Стоянов припомни, че през юни България е поискала от Нидерландия предоставянето на самолети F-16.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: “Отговорът тогава беше, че няма такава възможност и няма как да ни бъдат предоставени. Коментирана беше надълго и широко темата от телевизионните екрани с различни експерти как Нидерландия е готова да дари на България самолети F-16 в замяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват в момента като готовност е да помогнат е с тренинга на наши пилоти за F-16. Това е информацията, която мога да споделя с вас към този момент”.

Министърът коментира, че българските самолети МиГ-29 могат да летят до края на 2023 година. След това една ли ще могат да бъдат поддържани в бойна готовност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: 8 милиарда души стана населението на Земята (видео)
ООН: 8 милиарда души стана населението на Земята (видео)
Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високите сметки за ток
Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високите сметки за ток