НОВИНИ

Рафаел Надал е за 13-и път във финал на "Ролан Гарос"

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:13, 09.10.2020
Чете се за: 02:09 мин.
Тенис
рафаел надал път финал ролан гарос

Световният №2 в мъжкия тенис Рафаел Надал е първият финалист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис!

Матадорът победи на 1/2-финалите аржентинецт Диего Шварцман с 6:3, 6:3, 7:6 (0) и за 13-и рекорден път в своята кариера се калиса за финал на "Ролан Гарос"!

Двубоят бе излъчен пряко в ефира на БНТ 3!

ПЪРВИ СЕТ

Още в първия гейм двамата дадоха заявка за здрава битка, като Надал се нуждаеше от повече от 10 минути, за да поведе с 1:0, отразявайки два брейкбола.

Шварцман продължи да играе амбициозно, но серия от грешки позволиха на Рафа да обърне развоя на втория гейм от 30:0 и да стигне до първия си пробива в двубоя.

Аржентинецът обаче беше решен да не допусне откъсване на Матадора и моментално върна пробива. Поставеният под номер 12 обаче отново не се справи на свое подаване и така третият пореден пробив стана факт.

В следващите минути двамата най-накрая намериха верния ритъм на сервис, макар Шварцман да продължаваше усилено да търси пробива.

При 5:3 Надал сервираше до сета, но пропусна първата възможност да затвори частта. Мълниеносен бекхенд по диагонала осигури втора възможност пред Матадора, отразена обаче от аржентинеца с хубав дълбок форхенд.

Великолепно изпълнена къса топка доведе до нов сетбол в полза на Надал, като този път грешка нямаше и след малко над час игра, 12-кратният шампион в Париж приключи първия сет.

ВТОРИ СЕТ

Двамата си размениха по един бърз гейм за начало на втората част, след което Надал се възползва от няколко грешки от ракетата на Шварцман, за да пробие за 2:1.

В следващите няколко минути и двмата печелеха подаванията си, като на моменти зрителите ставаха свидетели на изумителни изпълнения и от двете страни.

Седмият гейм обаче започна кошмарно за Шварцман, който загуби първите три точки. Аржентинецът обаче набързо стигна до равенство след един ас и две непредизвикани грешки на Надал. Нови две неточности на испанецът означаваха, че Диего прави пълен обрат в гейма и намалява на 3:4.

Испанецът, безпроблемно, взе следващия гейм и така принуди Шварцман да сервира за оставане в сета.

Точно в този момент нервите на 12-ия поставен не издържаха и след двойна грешка и още няколко нетоаности, Матадора спечели и втората част с 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Третия сет отново започна с бързи геймове за сервиращите, за да се стигне до 2:1 в полза на Надал.

В четвъртия гейм обаче Шварцман започна негативно, изоставйки с 0:30. Последвалото разиграване бе отново спечелено от Надал, но аржентинецът имаше съмнения относно дали топката на Рафа е попаднала в очертанията на корта.

Наложи се дори съдийката на стола да слезе, за да провери отпечатъка, като в край на сметка решението и не бе в полза на аржентинеца. Изправен пред три брейкбола, нисичкият тенисит допусна грешка от бекхенд, предоставяйки на Надал преднина от 3:1.

Въпреки това Шварцман беше решен да се бори до край и стигна до 30:30 в следващия гейм. Тогава, неочаквана грешка на Рафа предостави точка за орбив на аржентинеца. Диего обаче на свой ред допусна неточност, позволявайки да се стигне до равенстов.

Левичаря от Майорка обаче определено не се чувстваше комфортно в този гейм и след нови две грешки, в край на сметка допусна връщане на пробива.

Проблемите за Шварцман на негово подаване обаче продължиха и аржентинеца инкасира нов пробив на своята сметка, след гейм на 0.

В тези минути обаче дори и испанецът не можеше да се справи на свой сервис и след много оспорван гейм, в край на сметка зрителите станаха свидетели на четвърти пореден пробив.

След като двамата си размениха по още един гейм, Шварцман беше принуден да сервира за оставане в турнира.

Аржентинецът се справи със задачата и стигна до 5:5, а в следващия гейм пропусна три възможности да стигне до скъпоценен пробив.

Логично, развръзката на сета трябваше да се реши в тайбрек.

В него испанецът не остави никакви шансове на Шварцман и след седем поредни точки затвори мача след 3:0 сета

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на ноември ще приключи укрепването на свлачището към Рилския манастир
До края на ноември ще приключи укрепването на свлачището към Рилския манастир
Задържан е шофьорът на тира от тежката катастрофа край Лесово
Задържан е шофьорът на тира от тежката катастрофа край Лесово