НОВИНИ

Разбиха банда на крадци на бижута в Италия

разбиха банда крадци бижута италия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:00, 14.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Осем души са били арестувани в различни градове на Европа във връзка с опит за грабеж на бижутериен магазин на площад "Сан Марко" във Венеция през 2017 г.

По информация на италианската полиция осемте заподозрени, арестувани в Австрия, Естония и Финландия, са част от естонска банда, специализирана в обири на луксозни европейски бижутерийни магазини.

През март 2017 г. членове на бандата пуснаха димки на площад "Сан Марко", за да предизвикат разсейване на вниманието, преди да се насочат към бижутериен магазин.

Но опитът за грабеж се провали, след като турист предупреди намиращия се наблизо полицейски патрул и въоръжените крадци избягаха.

На видеозаписи, предоставени от полицията, се вижда как един от заподозрените поставя димна бомба в основата на камбанарията на площада, при което паникьосаните пешеходци бързат да напуснат мястото, след като устройството започва да изпуска дебели струи сив дим. Друга димна бомба беше поставена в тясна улица наблизо.

Обявените днес арести са резултат от дългогодишно разследване, координирано от Европол. Полицията съобщи, че през 2016 и 2017 г. бандата е извършила и три грабежа в Бастия, Корсика и Инсбрук, Австрия, като сумата от плячката възлиза приблизително на един милион евро.

Сред арестуваните е лидерът на групата, който е открит във Финландия. Той вече е осъден за множество грабежи и дори за убийство, съобщи италианската агенция AGI.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ със специални предавания за предсрочните парламентарни избори
БНТ със специални предавания за предсрочните парламентарни избори
Премиерът обсъди с посланика на Гърция изграждането на газовия интерконектор
Премиерът обсъди с посланика на Гърция изграждането на газовия интерконектор