НОВИНИ

Разкази от първо лице за експедицията на българския кораб "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктида (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
07:14, 04.04.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

От Варна до другия край на света и обратно. Това беше пътят на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Плавателният съд премина през бурните води на Южния океан, покрай ледници и айсберги и завърши успешно своето историческо второ плаване до полярната ни база на остров Ливингстън в Антарктида. Корабът тръгна на 8 ноември миналата година от Морската гара във Варна, за да се завърне у дома след близо 5 месеца.

Вижте емоциите от посрещането на кораба и екипажа му.

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" беше посрещнат с военен ритуал. След близо 5-месечна експедиция до българската база на остров Ливингстън на ледения континент, корабът се завърна у дома.

Екипажът беше поздравен за успешно изпълнената мисия. Корабът се използва и с учебна цел. По време на експедицията до Антарктида своята плавателна практика изкараха четирима курсанти от Висшето военноморско училище във Варна.

"Преживяванията, които почувствах през всички места, моментите с екипажа бяха наистина невероятни, незаменими", каза курсант Анна Стоянова.

"Това беше нещо вълнуващо, нещо ново за мен. Реших да се тествам дали ще мога да го издържа, как ще ми се отрази за бъдещата ми кариера", отбеляза курсант Любослав Лефтеров.

Практика на кораба в европейски води имаха и бъдещи военни лекари на България.

"Първоначално хубавото беше, че не ми става лошо. Това е големият проблем първите няколко дни. С всичко останало беше доста интересно. Доста се запознахме със самия материал, като документи, как да помагаме на личния състав", заяви курсант-мичман Адриана Балтанова, 5-и курс военен лекар.

"Горд съм, че бях с Вас, горд съм, че сме заедно тук, горд съм, че колкото сме тръгнали, толкова се и връщаме. Няма никой, който остана там завинаги."

След дългото плаване, време е за заслужена почивка. Военните моряци бяха посрещнати от семействата си и от приятели. Сред най-щастливите бяха моряците, които с нетърпение чакаха да прегърнат децата си.

"Преминавайки през пролива на Дрейк беше доста динамична средата, доста опасно. Но най-тежко изпитахме в залива Баия Гранде, това е преди остров Огнена Земя, плавайки на юг, в териториалните води на Република Аржентина, където от Патагония имаше доста силни ветрове, които връхлетяха кораба", разказа капитан II ранг Николай Данаилов, командир на НИК "Св. св. Кирил и Методий".

32-рата експедиция на българските полярници приключи успешно. Беше построена модерна научна лаборатория в близост до българската база, а за изпълнение на целта нашият кораб превози на борда си повече от 70 тона материали.

"Безспорно България има своето място в световния океан и при това, особено след втората мисия, България се утвърждава, като една от лидиращите нация в научните изследвания на Антарктика", заяви флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

По време на престоя си в Антарктида, българските моряци събраха и последните отпадъци, натрупани в базата за последните 30 години.

"Някъде около 20 тона отпадъци се връщат от базата и нашата база в момента отговаря на всички най-прецизни изисквания за екологична работа на Антарктида, защото не остана грам скраб и някакъв отпадък, което трябва да се прави, за да се запази този континент чист и за следващите поколения", подчерта проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Екипажът и корабът ни участваха и във важни дипломатически мисии.

"Но най-трогателно беше посещението ни в Комодоро Ривадария, където 5000 души се редяха на опашка да посетят българския научноизследователски кораб. Всеки един ще носи в сърцето си спомена за един български кораб, който е дошъл в Патагония, в другия край на света с българското знаме", допълни проф. Пимпирев.

Плаването на кораба премина безаварийно. Предстои му малък ремонт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайникът с оръжия за Хамас е открит в Ямболско преди седмица
Тайникът с оръжия за Хамас е открит в Ямболско преди седмица
Езеро естествено се оцвети в лилаво в германския град Фюсен
Езеро естествено се оцвети в лилаво в германския град Фюсен