НОВИНИ

Разкриха нова схема за телефонни измами в Разград

близо спад телефонните измами спрямо 2019 година
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 28.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Телефонните измамници се активизираха в Разград, предупредиха служителите на реда. След като година и половина там не е регистриран нито един случай, в последните четири дни са извършени три такива измами.

На 24 юли 75-годишна жена занесе до паркинг в румънския град Гюргево 15 000 лв. и 30 грама златни накити.

На 26 юли 72-годишна жена нае такси и тръгна за Русе с 3500 евро, подмамена от мними полицаи. Както вече съобщихме, в този случай все пак измамата остана недовършена.

Мними полицаи опитаха да измамят 72-годишна жена от Разград

На 27 юли в поредна жертва се превърна 75-годишен мъж от Разград. Той получил обаждане, че негов близък роднина е в опасност. За да му помогне, възрастният мъж приготвил 12750 лв., които занесъл до паркинг на бензиностанция край румънския град Гюргево.

От Областната дирекция на МВР уточниха, че телефонните измамници действат по нова схема. Първоначално жертвата получава обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи към близки роднини, че ще бъдат отвлечени и малтретирани. Това можело да се спре срещу определена сума пари.

Следва обаждане от „полицай“, който обяснява, че близките на човека са включени в списък за отвличане. На жертвата се обяснява, че полицията работи по залавяне на извършителите на престъпленията и органите на реда имат достъп до информация от финансови институции. Така потърпевшият сам признава с каква сума разполага и дава мобилния си номер. Възползвайки се от страха на хората за децата им или други близки роднини, измамниците принуждават жертвите си да пътуват до Румъния и да предадат парите.

"За пореден път напомняме на гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого и по какъв повод. Помислете и намерете начин да се свържете с цитираните от измамника ваши роднини и близки“, призоваха по този повод от полицията.

Текст: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките ни стартираха Челънджъра по баскетбол в София с победа
Девойките ни стартираха Челънджъра по баскетбол в София с победа
ЦСКА пристигна в Латвия за реванша с Лиепая
ЦСКА пристигна в Латвия за реванша с Лиепая