НОВИНИ

Редица държави със стъпки към ваксинирането срещу COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 27.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Ваксините срещу COVID-19 ще започнат да се разпространяват в Съединените щати и Франция следващия месец. До средата на декември германската столица Берлин иска да изгради шест центъра за масова ваксинация.

Британското правителство даде вот на доверие на ваксината на Оксфорд и "Астра Зенека", като поиска оценка от регулаторния орган за разпространение на препарата. Това е първа стъпка към одобрение, но на фона на въпроси за ефективността. Компанията не изключи допълнителни изследвания.

Британското правителство е заявило 100 милиона дози от инжекцията на Оксфорд. Компанията производител е готова да осигури за Великобритания 4 милиона дози до края на годината и 40 милиона до края на март 2021 г.

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 с обещаващи резултати при възрастните

Фирмата внася корекции в тестоветe си в Съединените щати след случайното откритие, че ваксината е ефективна на 90% при първоначален прием на половин доза, последвана от пълна, вместо две пълни дози.

Испанският премиер Педро Санчес днес бе освиркан при посещение в мадридска болница, където са в ход тестове за ваксина. Правителството даде подробности за имунизационната си програма, която дава приоритет на обитателите на центровете за възрастни и техния персонал.

Снимки: БГНЕС

Салвадор Ила - министър на здравеопазването на Испания: Ще закупим около 140 милиона дози за да имунизираме около 80 милиона души. Така ще осигурим ваксини за всички граждани на нашата страна и ще постигнем нашата цел за солидарност.

Русия ще разреши на унгарски експерти да наблюдават производството и изпитанията на нейната ваксина Спутник V, съобщи днес Будапеща. Посещението другата седмица ще ускори одобрението на руския препарат в Унгария, отбеляза външният министърът на страната в присъствието на руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Първите количества може да се доставят през декември.

Петер Сиярто - министър на външните работи на Унгария: Поддържаме тесен контакт с руското правителство и щом клиничните тестове приключат и унгарските специалисти излязат с решение, ще можем да говорим за конкретни количества.

Унгария планира да изпита и евентуално да произвежда руската ваксина - безпрецедентна стъпка за страна-членка на Евросъюза, отбелязва Ройтерс. Спутник V трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата преди да бъде приложен в дадена държава от общността. Будапеща е договорила 12 милиона дози от западни ваксини и води преговори за доставки с Китай и Израел.

Експерти посочват, че основният недостатък на повечето ваксини е двустепенното им приложение заради риска хората да не се върнат за втора доза - сценарий, който свежда ефективността "почти до нула".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В новия брой на "Европейци": Как едно семейство пренесе ароматите на България в Европа
В новия брой на "Европейци": Как едно семейство пренесе ароматите на България в Европа
Костадин Ангелов: Имаме достатъчно лекари и сестри
Костадин Ангелов: Имаме достатъчно лекари и сестри