НОВИНИ

"Референдум": 60,9% от българите искат Р Северна Македония да стане член на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 11.01.2022
20595
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
живо референдум искат българите отношенията северна македония
Слушай новината

Специалният брой на "Референдум" с водещ Добрина Чешмеджиева тази вечер беше посветен на една от най-горещите теми в държавата.

Ден след Консултативния съвет по национална сигурност за отношенията между България и Република Северна Македония, дискусионният формат на БНТ потърси отговорите на много въпроси.

Гости в предаването бяха проф. Ангел Димитров - дипломат и историк, първият посланик на България в Македония, Станимир Илчев - бивш депутат и евродепутат, доц. Стефан Дечев - историк, и Любомир Кючуков - дипломат и анализатор.

Цялата дискусия вижте ТУК

Основният въпрос в предаването беше: Ако оставим настрани настоящите спорни проблеми, какъв е принципният интерес на нашата страна за членството на РСМ в ЕС?

60,9% от участниците в анкетата на "Алфа Рисърч" смятат, че Р Северна Македония трябва да стане член на ЕС. Според 32,2% тя не трябва да бъде асоциирана, а 6,9% от анкетираните са без мнение.

Най-важното е, че има последователност и единство в позицията. Точно тези качества на едно отношение са важни, за мен това е най-същественото в случая, смята проф. Ангел Димитров.

Според доц. Дечев, президентът Румен Радев се опитва да съчетае някои трудносъчетаеми неща. Според историка, самите документи на единната и последователна позиция са поредица от документи, в които има леко разминаване. При внимателно четене, например при Договора от 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и появилия се юли миналата година Пакет 5+1, имаме една отворена врата как практически ще се реализира този консенсус.

Според Станимир Илчев има едно огромно съвпадение между поведението на президента и обществото. Радев е първият държавен глава през последните 30 години, който се осмели да даде диагноза на най-кървящата рана в отношенията - това е дебългаризацията и апелът е да се спре тя в РСМ, да се уважават правата на българите и те трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, смята Илчев.

Р Северна Македония не е готова и няма нужда да се залъгваме, че като ѝ дадат дата, тя ще промени своето решение, допълни Илчев.

Според Любомир Кючуков се пропуска един акцент - подкрепата за търсене на решение от българската страна и това е важно, защото за дълъг период от време България е останала в позиция на кръгова отбрана, сега страната ни предлага дневния ред.

България пое ролята на удобния грешник - всички се скриха зад нас, включително и резервираните, които искаха разделяне - да бъде спряна Албания и да бъдат започнати преговори с РСМ. За мен това е контрапродуктивно и нищо чудно да се появи етническо напрежение на тази база, обясни Кючуков.

Имах шанса като историк да бъда свидетел на раждането на една нова държава. Добре познавам характера и манталитета на хората там. Те мислят по различен начин от това, което върви публично като политическа позиция, обясни проф. Димитров.

Истината е, че Договорът не се спазва. Абсолютно всичко. Няма в нито една точка движение напред, категоричен е проф. Димитров.

Обвинението за неспазването на Договора от 2017 г. практически може да се отправи и към двете страни, смята доц. Дечев. Според него Рамковата позиция от 2019 г. всъщност е разминаване с Договора и съседите ни не вярват, че ние гледаме сериозно на тяхната държава, идентичност и език.

Интересен акцент от изследването на "Алфа Рисърч" е, че всеки шести българин има роднински връзки с РСМ.

На въпрос "Имате ли сред вашите роднини, включително и далечни, хора с корени от географската област Македония", 17,3% отговарят "Да", 81,9% - "Не" и 0,8% - "Не знам".

Близо 62% от участниците в специалното допитване на "Алфа Рисърч" смятат, че новите правителства на България и Р Северна Македония трябва да запазят досегашната си позиция, но да я надградят, за да се отблокират преговорите за членство в ЕС. Малко над 12% от анкетираните смятат, че трябва да се запазят досегашните позиции, а според почти 26%, трябва да се изгради изцяло нова позиция.

Ето какви са отговорите на въпроса "Кои теми трябва да влязат в преговорите с РСМ преди да се вземе решение за падане на ветото":

Ето какви са отговорите на въпроса "Да подкрепи ли България преговорите на РСМ с ЕС преди споразумение по спорните въпроси?":

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радо Янков отпадна на 1/8-финалите в Бад Гащайн
Радо Янков отпадна на 1/8-финалите в Бад Гащайн
Предупреждение за обилни снеговалежи през нощта
Предупреждение за обилни снеговалежи през нощта