НОВИНИ

Реконструкцията на Халите: Камбанен звън ще отброява всеки кръгъл час в центъра на София

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 23.05.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Камбанен звън ще отброява всеки кръгъл час в центъра на София. Камбаните на часовниковата кула са само част от цялостната реконструкция на Халите. Една от най-старите сгради на столицата е възвърнала много от първоначалния си вид.

Часовникът връща гласа си за първи път от 50 години с истински, а не с дигитален камбанен звън. Механизмът му също е обновен за ново препускане във времето.

Георги Милчев - часовникар: "Почти всичките части са оригинални. Поне това, което съм намерил и взел за реставрация съм си го върнал в този вид. Това не е хубав часовник. Той е предвиден да не се гледа, той е бил един етаж под кулата, някога."

Може и да не е хубав, но е точен. И връща духа на времето, или началото на индустриалната революция, когато е отброявал работното време за стотици работници. И е бил един от малкото в София.

Георги Милчев - часовникар: "Този часовник някога е струвал колкото тристаен апартамент в центъра на София."

Паметник от това време със сигурност е и чугунената конструкция на халите, изработена в стоманолеярните на Густав Айфел. Сега целият железен скелет на сградата, с всичките му орнаменти са открити както в оригиналния проект, освободени от по-късни пристройки и полуетажи. Дори повече. В средата стои и фонтан от зелен мрамор, който някога архитектът на сградата не успява да реализира. В сутерена пространството е посветено изцяло на антична Сердика.

Андрей Ходкевич - архитект: "Единственото нещо, което е променено спрямо северната стена от халите, които помним от преди години е всъщност премахването на един мост, който стоеше тук и даваше, даже прикриваше част от археологията."

Халите са стъпили върху северната крепостна стена на Сердика, но тя е разкрита значително по-късно, след като сградата се възстановява от бомбардировките. Тогава се разкриват и античните терми, които се захранват от минералните извори на града. Сега те могат да станат част от съвременна сцена.

Андрей Ходкевич - архитект: "Даваме една нова функция на сградата, а именно едно културно социално пространство на този етаж, на който да може да се провеждат събития, да се работи, да се споделят идеи."

снимки: БГНЕС

Освен че се превръща в своеобразен музей, сутеренът в халите предлага и виртуална разходка из антична Сердика с информация за по-значимите ѝ сгради.

Андрей Ходкевич - архитект: "Конкретно в тази експозиция показваме малко повече за това как града ни е пораснал от това мъничко парченце, което всъщност представлява очертанието на Улпия Сердика в първите векове, минаването ѝ през османския период, в началото на 20-ти век и това голямо оформление, което е всъщност съвременна София."

Но чаршията, или сърцето на града в неговия център, с всичките си промени е на същото си място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Имахме план през последните мачове да дадем шанс на младите
Душан Керкез: Имахме план през последните мачове да дадем шанс на младите
Националният отбор по волейбол за девойки U18 започна подготовка за Балканиадата и европейското първенство за жени до 18 години
Националният отбор по волейбол за девойки U18 започна подготовка за Балканиадата и европейското първенство за жени до 18 години