НОВИНИ

Рекорден брой мигранти нахлуха в испанските анклави в Северна Африка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:42, 18.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 6000 мигранти, включително 1500 малолетни, влязоха с плуване или пеша в испанския анклав Сеута от Мароко, други 86 проникнаха в анклава Мелиля, разположен на 400 км на Изток. Испанският премиер Педро Санчес отмени посещение в Париж и замина за кризисния район, който е единствената сухопътна граница между Евросъюза и Африка. Брюксел изрази подкрепа за Испания и призова Мароко да спре мигрантския поток.

Испания разположи военни части по границата си с Мароко. Бронетранспортьори пазят плажа на Сеута. Броят на новопристигналите намалява, част от мигрантите се връщат доброволно в Мароко, съобщава Ройтерс от мястото.

По испански данни 2700 от новодошлите вече са изпратени обратно по споразумение за реадмисия. Испанското правителство запази позитивен тон към Мароко, който нарече приятелска страна, но премиерът Санчес увери сънародниците си, че държавата ще ги защити.

Испанците и всеки жител във всяко кътче на Испания трябва да знаят, че териториалната цялост и границите ни, които са и граници на Европейския съюз, и преди всичко сигурността на нашите сънародници, ще бъдат защитени от испанското правителство по всяко време и с всички средства, заедно с нашите европейски партньори, каза Педро Санчес, премиер на Испания.

Сеута с население 80 000 души отдавна е магнит за мигранти от Африка, които търсят по-добър живот. Еврокомисията отново призова за европейски пакт за миграцията и надеждна защита на външните граници.

Тревожно е, че поне 6000 души, много от тях деца, са плували до Сеута, като са изложили живота си на опасност. Наложило се е мнозина да бъдат спасявани, един човек е загинал. Най-важно сега е Мароко да продължи да се ангажира с предотвратяване на незаконните заминавания, а тези които нямат право да останат, да бъдат върнати по организиран и ефективен начин, каза Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешни работи.

Наблюдатели видяха във внезапното нахлуване при бездействие на мароканските власти средство за натиск на Рабат над Мадрид заради решението му през април да приеме лидера на бунтовническия Фронт Полисарио на лечение в испанска болница. Фронтът се бори за независимост от Мароко на Западна Сахара и е подкрепян от Алжир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При 3 условия пристигащите от България в Австрия няма да спазват карантина
При 3 условия пристигащите от България в Австрия няма да спазват карантина
Янаки Стоилов: Президентът ми предложи поста правосъден министър, не участвам като партиен представител
Янаки Стоилов: Президентът ми предложи поста правосъден министър, не участвам като партиен представител