НОВИНИ

Ретроспекция: 20 години България в НАТО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:39, 29.03.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

На 8 август в далечната 1990 година един депутат заявява от парламентарната трибуна, че задължителната донаборна служба трябва да бъде премахната, а НАТО да започне да пази България. Името му е Соломон Паси, а реакцията в залата тогава е вцепенение. 20 дни по-късно вече с къса подстрижка и костюм, от трибуната на Великото народно събрание Паси отправя депутатски въпрос към тогавашния премиер.

"Уважаеми г-н министър председателю, какви са перспективите, щото България да се присъедини към НАТО като евентуално успоредно с това се дистанцира от Варшавския договор".

Петър Корнажев тогава заявява, че това е лично мнение на г-н Паси, а не на СДС, външният министър Бойко Димитров пък е категоричен, че трябва да останем във Варшавския договор, докато той съществува. Същата година 135 депутати начело с Паси внасят в парламента подписка за започване на процедура за присъединяване към Алианса.

На срещата на върха на Алианса в Прага, лорд Робертсън официално обявява поканата за членство към България и още 6 държави:

"Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Считам,че това се одобрява", каза лорд Джордж Робъртсън, генерален секретар на НАТО.

У нас новината е обявена официално в обръщение на Симеон Сакскобургготски към нацията:

"Днешното постижение действително показва, че българският народ и българската нация действително са способни на чудеса, ако действат заедно, в екип и с една ясна цел", посочи Симеон Сакскобурготски, министър-председател (2001-2005).

На 18 март 2004 г. президентът Първанов подписва указа за присъединяване, а на днешната дата точно преди 20 години, на пищна церемония в градината на Белия дом, Симеон Сакскобургготски депозира пред американския президент Джордж Буш ратифицирания от парламента ни документ за членство.

4 дни по-късно мечтата на няколко поколения се сбъдва и на 2 април под звуците на българския национален химн, знамето ни е официално издигнато пред централата на НАТО в Брюксел. Сълзите на Соломон Паси тогава заедно с трабанта му, возил генералния секретар на Алианса Манфред Вьорнер при гостуването му у нас, стават символ на присъединяването ни към северноатлантическия пакт. А на въпроса "Как се чувствахте, г-н генерален секретар, в този малък трабант", той отговори:

"Господа, как мога да се чувствам - това е германска кора".

20 години по-късно къде е България на картата на Алианса?

"За добро или лошо България има стратегическо и растящо значение в рамките на НАТО, в рамките на черноморския регион, а агресията на Русия не се очаква да даде скоро заден ход, което прави нашата роля още по голяма”.

Като бивш посланик на страната ни в централата на НАТО в Брюксел, Драгомир Заков е на мнение ,че България заема в момента една от ключовите роли в Алианса като част от югоизточния фланг.

"Тази война наистина промени ролята на България. Нека да си припомним какво се случи в деня, в който Путин влезе в Украйна, на същата сутрин НАТО проведе консултации по чл. 4 и България беше сред тези 7 държави, които се включиха в тези консултации, което също показва нашата водеща роля като страна-член в Алианса, но и ангажимент на нашите съюзници към нас".

"Оттук нататък най-важното, което България трябва да следва като стратегия в ролята си на активен и пълноправен член на НАТО, е абсолютно задължително продължаване на пълната интеграция на страната във всички структури на НАТО политически и военни. Това няма алтернатива”.

"Най-важната цел е да имаме цел, защото няма попътен вятър за кораб без посока. Искам днес да видя цели, които да преследваме 20 години, така както преди 33 години начертахме цели, които преследвахме 20 години. Това е за България, за НАТО. Бих искал да видя цели, които да се формулират и следващите 75 години, защото бащите основатели на НАТО преди 75 години имаха тази визия", обобщи той.

И Паси, и Заков споделят тезата,че единството между всички 32 страни - членки на Алианса, е ключов фактор за постигане на траен мир и стабилност в света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в Шенген, но не и по река: Опашките на "Дунав мост" ще продължат и след 31 март
България в Шенген, но не и по река: Опашките на "Дунав мост" ще продължат и след 31 март
Ще се стигне ли до касиране на кметските избори в София?
Ще се стигне ли до касиране на кметските избори в София?