НОВИНИ

"Ригер щрасе" 94: Алтернативните пространства и модернизацията на Берлин

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:07, 19.06.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Европа
ригер щрасе улицата берлин стана арена стълкновения граждани полиция
Слушай новината

Една улица в Берлин стана арена на стълкновения между граждани и полиция, при които бяха ранени десетки служители на реда. "Ригер щрасе" в източния район Фридрихсхайн-Кройцберг е известна със сградата на номер 94, в която от близо 30 години има незаконно настанили се обитатели. Това е една от последните останали комуни в града, известен с разнообразните си субкултури. Сградата има дълга история, но обитателите ѝ все по-трудно успяват да я запазят, докато кварталът около тях се модернизира.

Това е място, където една проверка за противопожарна безопасност е рискована операция. Обявяването на такава проверка предизвика истински бунт, тъй като живеещите в сградата заподозряха, че това е опит да ги изгонят и оказаха решителна съпротива. Проверката така и не се състоя. Полицаите, изпратени да обезопасят района, бяха обсипани с камъни от улицата и от покрива на сградата, където се пускаха и фойерверки.

Полицаи в снаряжение за борба с масови безредици почти щурмуваха сградата. Вътре ги чакаха изненади и някои излизаха покрити с нещо, подобно на бяла боя. На улицата за кратко беше издигната и барикада с горящи дъски и автомобилни гуми. Ситуацията беше овладяна с помощта на водни оръдия. Равносметката е 60 ранени полицаи. В стълкновенията са участвали около 300 души.

"Ригер щрасе" помни и по-драматични епизоди покрай сградата на номер 94. Тя е сред първите комуни, които се появяват в Берлин през 90-те години на миналия век - след падането на Берлинската стена и обединението на Германия.

Тогава много райони в Източен Берлин западат, някои сгради са изоставени и бързо се сдобиват с обитатели. Образуват се пъстри общности от студенти, артисти, хора с разнообразни, често крайни убеждения. За мнозина те са привлекателни с бохемския живот и усещането за свобода, с експериментите и раждането на нови идеи. Те са част от алтернативната култура, която придава неповторимо очарование на германската столица.

Постепенно обаче на незаконното настаняване се слага край. Собствениците на сгради влизат във владение и Сенатът – управата на Берлин, осигурява спазване на реда и законите. Обитателите на друга известна комуна във Фридрихсхайн – на "Либиг щрасе" 34, години наред плащат наем. Когато престават, около 40 души са извадени от сградата с полиция, въпреки ожесточения отпор. Акцията наподобява истинско сражение, с участието на 1500 полицаи и бронетехника.

Ситуацията на "Ригер щрасе" 94 е много по-сложна и е съпроводена от дълга съдебна сага. Собственикът действа чрез фиктивна компания и пази анонимност от опасения за сигурността си. Комуната, обявена за автономна зона, е известна като център на леви екстремисти.

Според градските власти тя е свързана с множество престъпления, които накърняват сигурността в района. Но през 2016 г. опит за опразване на сградата не само е неуспешен, но предизвиква демонстрация на крайно леви активисти и ожесточени стълкновения в района, при които са ранени 123 полицаи.

Незаконната комуна удържа на натиска и благодарение на подкрепата на местни жители, които виждат в нея защита от облагородяването на района. Фридрихсхайн отдавна е преодолял упадъка и от години преживява бурно обновяване. Много хора не са щастливи от това, защото повишаването на стандарта означава по-високи наеми и сметки за комунални услуги.

И докато бъдещето на града, безспорно, е в модернизирането на средата, инвестициите в нови дейности и технологии, той би загубил много, ако бъде лишен от своята алтернативна култура. Общности като тази на „Ригер щрасе" 94 може да обогатяват колорита на града, стига да не нарушават законите и да не накърняват нечии интереси.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварийни ремонти спират за кратко топлата вода в София
Аварийни ремонти спират за кратко топлата вода в София
Русия възобновява полетите с България
Русия възобновява полетите с България