НОВИНИ

Рим гласува за кмет на избори, в които главна тема са боклуците и дивите прасета

рим гласува кмет избори главна тема боклуците дивите прасета
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:52, 03.10.2021
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Днес жителите на Рим гласуват за нов кмет, който ще има нелеката задача да се справи с лошия обществен транспорт и катастрофалното управление на боклука в италианската столица, наричана един от най-мръсните градове в света.

В цялата страна - от Вечния град до Милано, Неапол и Болоня - до понеделник вечерта гласоподавателите се отправяха към урните за общинските избори, които се наблюдават отблизо като тест преди общите избори през 2023 г.

Но в Рим - един от най-мръсните градове в света според класация на британското списание Time Out от миналия месец - жителите са по-загрижени за вечните проблеми с транспорта, наводненията, отпадъците и дупките в този град с 2,8 млн. жители.

Управлението на боклука е толкова лошо, че редовно се виждат диви прасета, които се разхождат в жилищните райони, привлечени от натрупаните отпадъци.

В живописния квартал Трастевере, където кофите за боклук често преливат върху калдъръма, 60-годишната жителка Тициана де Силвестро, която разхожда кучето си, казва, че в основата на проблема са боклуците, оставени през нощта пред баровете и ресторантите.

"Сега градът е пълен с животни, врани, чайки, да не говорим за мишки и хлебарки", казва тя.

Сегашният кмет на Рим Вирджиния Раги от антисистемното Движение "Пет звезди" (Д5З) получи похвали за това, че се е справила с новата жестока мафия в града - фамилията Казамоника, която се занимава с лихварство и наркотрафик.

Но нейните широко осмивани планове да използва овцете като косачки и пчелите за борба със замърсяването - докато гниещите отпадъци се трупат до детските площадки, автобусите се самозапалват в жегите, а плевелите се разрастват - могат да ѝ струват скъпо.

Кандидатът на десния алианс Никола Микети вероятно ще събере най-много гласове поради разцеплението на левицата, сочат последните социологически проучвания, публикувани преди предизборното затъмнение.

Но не се очаква той да получи повече от 50% от гласовете, необходими за избягване на втори тур след две седмици, а според социологическите проучвания може да загуби на втория тур от Роберто Гуалтиери, бивш министър на икономиката от Демократическата партия.

55-годишният адвокат Микети казва, че трябва да го изберат, за да почисти града, иначе "днес имаме чайки и глигани, а утре може да има холера".

Негов защитник е ръководителят на крайнодясната партия "Братя на Италия" Джорджия Мелони, която заяви, че Рим се е превърнал повод за международни шеги.

Междувременно Гуалтиери и съперникът му, лявоцентристкият кандидат Карло Календа, призоваха за кръгли маси с експерти за решаване на проблема с дивите свине.

Около 12 милиона избиратели имат право да гласуват на изборите, които се провеждат не само в най-големите градове на страната, но и в повече от 1000 по-малки центрове, включително Мортероне в Ломбардия, който има само 33 жители.

Болоня с червени покриви, която е ляв стожер, се смята за сигурно място, докато левоцентристите са уверени, че ще вземат Милано и Неапол. Надпреварата е по-оспорвана в Торино, който дясноцентристите наблюдават с нетърпение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки контузията: Кайседо иска да играе срещу Царско село
Въпреки контузията: Кайседо иска да играе срещу Царско село
Филип Филипов: Искаме да превърнем “Българска армия” в модерен стадион
Филип Филипов: Искаме да превърнем “Българска армия” в модерен стадион