НОВИНИ

Рома продължава в Лига Европа след драма на "Стадио Олимпико"

Домакините триумфираха с 4:2 след дузпи.

рома продължава лига европа драма стадио олимпико
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:23, 23.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Спарта (Прага), Олимпик (Марсилия), Спортинг (Лисабон) и италианския Рома се присъединиха към Карабах (Азербайджан), Фрайбург (Германия), Бенфика (Португалия) и Аякс и очакват жребия за осминафиналите на турнира на УЕФА Лига Европа.

Най-драматично беше на мача Рома – Фейенорд в италианската столица на Стадио Олимпико, където двата отбора завършиха 1:1 и повториха резултата от преди седмица в Нидерландия. Продълженията не предложиха нови голове и се стигна до дузпи, при които домакините триумфираха с 4:2.

В герой за Рома се превърна вратарят Миле Свилар, който спаси изстрели на Давид Ханцко и Алиреза Джакханбаш. За домакините вкараха Леандро Паредес, Брайън Кристанте, Хусем Ауар и Никола Залевски при последния удар. Ромелу Лукаку пропусна при второто изпълнение.

Иначе головете в редовното време бяха отбелязани в рамките 10 минути - Сантяго Хименес откри за Фейенорд в 5-ата, а Лоренцо Пелегрини изравни в 15-ата.

Капитанът на Рома коментира след класирането на тима за осминафиналите в турнира Лига Европа, че е много доволен, защото мачът с Фейенорд е бил като кръстословица.

„През този месец показваме добри неща. Това е повратен момент. Щастлив съм, защото го заслужихме“, заяви Плегрини пред Sky Sport Italy.

„Играли сме много мачове в Европа. Хубаво е да донесем отново радост на феновете си. Борим се за тях“, продължи футболистът на Рома.

„Наистина съм доволен, че нещата вървят добре за нас. Настоящата ми позиция е правилната и искам да продължа да постигам повече. Треньорът ми казва да играя освободено“, добави Лоренцо Пелегрини.

„Страхотно е, че всичко приключи по този начин. Мисля, че това беше заслужена победа. Може би не по най-красивия начин, но в нашия стил и отхвърлихме идеята, че имаме лош късмет. Нека обърнем страницата. Много съм щастлив“, коментира старши треньорът на Рома Даниеле Де Роси пред официалния сайт на Европейската футболна централа – УЕФА.

Спарта (Прага) пък се наложи с 4:1 над турския Галатасарай, въпреки че треньорът им Бриан Приске трябваше да прави състава без общо трима липсващи титуляри по различни причини. Резултатът беше 1:1 20 минути преди края на мача, когато обаче защитникът на турците Каан Айхан беше отстранен с червен картон. В рамките на последния четвърт час чехите обаче решиха всичко.

Отлично се включиха резервите Ярослав Зелени и Индрит Тучи, които изработиха гола за 2:1. Албанецът скочи в наказателното поле и малко странно удари топката с глава, но тя се оказа неспасяема за вратаря Муслера. А същият този Тучи подаде на Лукас Хараслин за решаващия трети гол, реализиран в 80-ата минута. Ян Кухта оформи крайното 4:1 в 6-ата минута на добавеното време.

Също в края на мача и Марсилия стигна до комфортна победа с 3:1 над украинския Шахтьор (Донецк). Георгий Судаков откри за украинците в 12-ата минута, а Пиер-Емерик Обамеянг изравни в 23-ата. Исмаила Сар в 74-ата и Джофри Кондогбия в 81-ата дадоха увереност на новия треньор на тима Жан-Луис Гасет, който беше назначен през седмицата.

Спортинг (Лисабон) си беше гарантирал преднина от 3:1 при гостуването още в Берн, а сега се задоволи само с 1:1 с Йънг Бойс на своя стадион Жозе Алваладе. Дежурен делегат на УЕФА за тази среща беше заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" влязоха за разглеждане в парламента
Новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" влязоха за разглеждане в парламента
САЩ обявяват голям пакет санкции срещу Русия
САЩ обявяват голям пакет санкции срещу Русия