НОВИНИ

Роналдо е най-резултатният играч на международно ниво

роналдо резултатният играч международно ниво
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 02.09.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Кристиано Роналдо се превърна в голмайстор №1 на националния футбол на Португалия. Снощи нападателят отбеляза 2 гола във вратата на Ирландия в мач от квалификациите за Световното първенство в Катар през 2022 г. С тези попадения 36-годишният играч задмина досегашния първенец Али Даеи, който има 109 гола за отбора на Иран.

Иранският футболист бележи своите попадения в 149 срещи, докато на Роналдо му бяха необходими 180 мача.

Португалският играч откри головата сметка за родината си на 12 юни 2004 г. Дебютното му попадение е на родна земя срещу Гърция на Европейското първенство.

Първият му хеттрик е почти 10 години по-късно. На 6 септември 2013 г. Роналдо се разписва три пъти във вратата на Северна Ирландия за победа с 4:2 в мач от квалификационната фаза на Световното първенство в Бразилия през 2014 г.

През 2014 г. той се превръща в най-резултатния португалец в историята на националния тим. На 5 март новият лидер в класацията бележи две попадения в приятелски мач срещу Камерун, задминавайки тогавашния първенец Педро Пулета.

На 20 юни 2018 г. Роналдо вече е най-резултатният европеец, след като задминава легендата на Унгария Ференц Пушкаш, след гол срещу Мароко на Световното първенство в Русия.

2016 г. е най-резултатната за португалеца, който бележи цели 16 пъти. Роналдо има най-много попадения за световни квалификации - 33.

Любопитно е, че головата машина няма попадение срещу България. На 25 март 2016 г. Роналдо имаше отлична възможност да се разпише срещу националите ни, но Владислав Стоянов спаси негова дузпа.

След снощния двубой нападателят на Манчестър Юнайтед изрази радостта си с социалните мрежи, като заяви, че няма намерение да спира с головете. “От всички рекорди, които съм подобрявал, този е от онези, които ме правят истински горд”, допълни футболистът, като благодари на всичките си съотборници и съперници.

Автор: Милен Костов

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 15 септември учебната година започва присъствено
На 15 септември учебната година започва присъствено
Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?
Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?