НОВИНИ

Росен Барчовски: Мачът с Румъния е изключително важен

росен барчовски мачът румъния изключително важен
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:49, 15.02.2023 (обновена)
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Мачът с Румъния е изключително важен и психологията в тази среща не е на наша страна, защото те са добър отбор, почти от нашата черга, независимо, че ние в класирането стоим по-добре. Докато при нас мачът е задължителен, при тях не е, те са домакини, така че ще е много трудно. Това заяви селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски преди важните квалификации за Евробаскет 2025 срещу Румъния и Португалия в края на месеца.

България трябва да запише две победи, ако иска със сигурност да спечели своята група и да се класира за следващата фаза на пресявките.

"Знам какво ще им кажа (на играчите), то няма да е нещо ново. То ще бъде свързано с важността от двата мача, със задължителните победи, защото отиването на допълнителна квалификация лятото е тото. Осем отбора за едно място. Да, повечето от тях са по-слаби от нас, вероятно и там ще се класираме, но е много трудно предвид на това, че отборът трябва да се събира юли месец на лагер, когато трябва да почиват, а ние да играем такава квалификация. Трябва обаче да се намери баланса, защото не може да се вкара кой знае какво напрежение, спортът ни е много психологически. Мисля, че имам опит да се намери точно средата между мотивацията и това да не се вкара много голямо напрежение. Не е лесно, поради това и в състава има доста опитни играчи, много държах да бъдат, не е мястото точно в тези два мача да подмладяваме отбора", коментира Барчовски.

Треньорът на мъжкия ни баскетболен тим изрази недоволството си от малкото време, което получава за работа с националите, поради програмирането от страна на ФИБА.

"Нещата стигнаха дотам, че буквално имаме по 2-3 дена подготовка, някои играчи дори по един. Преди даже в тези прозорци имаше по седмица, някой път по десет дена, където един треньор може да си свърши работата и да се изиграят 1-2 контролни срещи. Сега е страхотно претупване. Каквото е за нас, такова е за всички", каза Барчовски.

Барчовски събира състезателите на 18 февруари в Ботевград, като е сигурно по-късното присъединяване на Александър Везенков, който ще може да играе само във втория мач с Португалия и се очаква на 25 февруари, както и на Емил Стоилов, който има мач в Испания на 20 февруари и ще пристигне на следващия ден. За началото на лагера ще закъснеят и двамата селектирани баскетболисти от Черноморец - Георги Боянов и Симеон Лепичев. Причината е, че бургаският клуб ще гостува на Ямбол в мач от Националната баскетболна лига на 18 февруари.

"Предисторията е, че когато се правеше програмата, друг мач бе заложен за телевизионен. После настъпи промяна, като аз отдавна казах, че не може да има мач на 18 февруари. От Черноморец отказаха за сменят мача за по-ранна дата, бяха изключително категорични и така двамата състезатели от техния клуб ще пътуват след мача. Въпросът е генерален за ФИБА, защото има държави, които не се съобразяват с квалификационните прозорци. Емил Стоилов например има мач с Естудиантес на 20 февруари. Случаят с Александър Везенков е ясен", коментира Росен Барчовски.

По повод ситуацията със Стоилов в клубния му тим Естудиантес, където националът не получава много игрово време, Барчовски заяви: "Казах и на него, и на новия му мениджър, че престоят му там е пагубен. Няма как играч да се развива като стои на пейката и не играе."

Селекционерът коментира и друг от българските баскетболисти в Испания - Константин Костадинов, който не попадна в групата от 15 състезатели за мачовете с Румъния и Португалия. "И той играе недостатъчно и с недостатъчна роля. Държах опитните играчи да бъдат тук. Не е мястото в точно тези два мача да подмладяваме отбора", каза Росен Барчовски.

Колкото до новия американски гард, който ще бъде част от състава в предстоящите срещи, специалистът заяви: "Той е интелигентен играч, отборен състезател и би трябвало да се адаптира бързо. И аз не мога да кажа какви са ми очакванията, но имам надежди да се адаптира бързо. И от Дий Бост, с когото са приятели, чух само добри думи."

"Допълнителната квалификация е истинско тото. Мисля, че имаме опит да се намери балансът и да не се вкара прекалено напрежение за мача с Румъния. Те ще се опитат да направят събитие, дано не е на наш гръб", коментира още селекционерът, който очаква пълна "Арена Ботевград" за втория двубой с Португалия.

България гостува на Румъния на 23 февруари и приема Португалия на 26 февруари, от 18:00 часа, в „Арена Ботевград“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среброто на Йосиф Миладинов донесе 4000 лв. за пострадалите от бедствието в Турция
Среброто на Йосиф Миладинов донесе 4000 лв. за пострадалите от бедствието в Турция
Годишната инфлация в България се е забавила до 16,4% през януари
Годишната инфлация в България се е забавила до 16,4% през януари