НОВИНИ

Росен Барчовски: Можеше и по-лесно да победим, за мен изборът на Везенков за Спортист на годината е справедлив

росен барчовски можеше лесно победим мен изборът везенков спортист годината справедлив
bnt avatar logo
от БНТ
23:45, 08.01.2024
Чете се за: 05:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на баскетболния ЦСКА Росен Барчовски коментира успеха на неговия тим с 81:67 във Вечното дерби у дома срещу Левски в двубоя от 15-ия кръг на Националната баскетболна лига (НБЛ).

Наставникът на "червените" заяви, че победата е могла да дойде и по-лесно за неговите възпитаници, но в същото време те не е трябвало да допуснат подценяване на състава на "сините" въпреки всички техни проблеми и негативната им серия в първенството.

"Можеше и по-лесно да дойде победата, но не винаги става така, както му се иска на човек. Те имат много проблеми и се опитват всячески да ги решат, а най-лесно се решават с победа и особено над ЦСКА. Освен това срещу всички отбори играха много добре и изпуснаха мачове, в които водеха. Играят добре, правилно, умно в защита, Митко е специалист, познава ни много добре и ни лимитираха. Но проблемът беше и при нас, че имахме непринудени грешки, които доведоха до лесни кошове, пропуски и слаб процент за 3 точки. Подобри го Виктор Гергов, за което съм много доволен, поздравявам го, защото това му беше слабост, а той работи втора година в тази насока. Подобри много механиката си и му трябваше самочувствие. Имаме много голям потенциал и в двете фази на играта", коментира Барчовски.

"Не лесно и при серия от победи. Може да се получи подценяване. Те са повечето опитни играчи, но говорим на тази тема. Опитваме се да не допускаме подценяване. Смятам, че днес подходихме много сериозно, но и Левски игра много добре. Във всеки мач подхождаме еднакво, така че и за срещата с Черно море Тича ще се готвим като за най-добрия отбор", допълни той.

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол сподели още позицията си около разразилата се полемика с избора на Александър Везенков за Спортист №1 на България за втора поредна година.

"Тази класация е много сложно нещо. Въобще тези класации, не веднъж съм давал пример, че са изключително субективни. За 2000-а година някой реши да направи класация за футболист на столетието и се сблъскаха Георги Аспарухов-Гунди и Христо Стоичков. Несравними неща, защото двама велики спортисти играят по различни времена. Тук е подобно. Има индивидуални спортове, колективни спортове. Да, такива, в които има медали, но в баскетбола, тениса - милиони го гледат, милиони го практикуват, милиарди се харчат и конкуренцията е зверска, така че това трябва да се оценява. Субективна оценка, но аз съм доволен. За мен класацията е справедлива, защото, за да станеш най-добър баскетболист в Европа и да подпишеш за 20 милиона долара в НБА, това е.. как да ви обясня. Или като Григор Димитров да печелиш невероятни турнири, това е огромно постижение. Без да подценявам другите. Не бива да се противопоставят отлични спортисти и щангиста, и шахматистките, и т.н. Не бива точно тук да влизаме в някакъв безумен и глупав спор, а трябва просто да сме горди. Но трябва да оценим, че най-големите посланици действащи в момента на България и на спорта са Александър Везенков и Григор Димитров. Преди такива бяха и Стефка Костадинова, и Христо Стоичков. Имахме повече, но тези са такива и това е нещо голямо", категоричен е треньорът на БК ЦСКА.

Накрая българският специалист обърна внимание и на проблемите в големия съперник Левски, който се бори за своето оцеляване.

"Ние бяхме така години наред - 12 години. Сега пък Левски изпада в такава ситуация. Знам, че Тити Папазов се бори страхотно, но трябва отнякъде да се помогне. Много е трудно в София. Ако си отбор някъде в провинцията, там има кмет, община и т.н, а тук няма към кой да се обърнеш, а само фирми, но те са изчерпани вече. Много лошо, ако се случи нещо и този отбор изчезне. Един от двата - ЦСКА и Левски. Сега поне двата ги има. Ако изчезне единият отбор е много лошо. Надявам се да не се случи такова нещо", завърши Росен Барчовски.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ледено" време ни очаква днес
"Ледено" време ни очаква днес
Димитър Ангелов: Състоянието ни не е добро, основно разчитаме на характерите на момчетата
Димитър Ангелов: Състоянието ни не е добро, основно разчитаме на характерите на момчетата