НОВИНИ

Росен Желязков, ГЕРБ: Редовно правителство не е просто самоцел, залогът е дали ще има парламент

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 06.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Преди вторник всички коментари за това какъв ще е резултатът от срещата между ГЕРБ и ПП ще са силно пресилени. Това заяви зам.-председателят на НС от ГЕРБ Росен Желязков в "Денят започва с Георги Любенов".

Добре е, че се стигна до момент, в който да си говорим нормално и конкретно - по теми, които вълнуват обществото, добави той.

"Този парламент започна трудно - там се бяхме окопали в първия ден с избора на председател. След това сякаш всичко се отпуши, парламентът започна да работи много интензивно. Да има редовно правителство не е просто самоцел, залогът е това дали ще има парламент".

Според Желязков служебното правителство се справя добре, но ако няма редовно, президентът ще разпусне парламента.

"ПП идват на тези разговори с ясно сложени на масата 16 точки. По голяма част от тях имаме пълно съвпадение. Въпросът е как тази система от 16 виждания ще се хармонизира с понижаването на бюджетния дефицит, но това също предстои на разговора".

Александър Дунчев, ПП: Единственият шанс за управление на ГЕРБ с нас е, ако изпълнят няколко условия

Според Росен Желязков отиването на предсрочни избори догодина ще ни изправи пред същото положение, в което сме и в момента, но и на фона на предстоящия местен вот. По думите му нова предизборна кампания ще е посветена на лозунга "кой е виновен".

"Разговорът ще мине през това какво ще се подкрепи и това ще е темата, която във вторник може би ще даде лицето на следващите разговори, защото досега слушахме какво няма да се подкрепя. Топката е в полето и на президента, и на парламентарните групи".

По думите му в момента сме в режим на президентска република и правителство, което не може да бъде свалено от парламента и това илюстрира разочарованието на хората.

"Конституционните модели се променят през 3 - 4 десетилетия, така че някой ще каже, че е дошло време нашата Конституция да бъде променена и по тези въпроси не трябва да се крием", коментира Росен Желязков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
KILLNET твърдят, че са атакували сайтовете на разузнавателните служби на България и още няколко страни
KILLNET твърдят, че са атакували сайтовете на разузнавателните служби на България и още няколко страни
БУБА баскетбол остана непобеден в Европейската младежка баскетболна лига
БУБА баскетбол остана непобеден в Европейската младежка баскетболна лига