НОВИНИ

Румъния въвежда задължително носене на маски и вечерен час в цялата страна

румъния въвежда задължително носене маски вечерен час цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 06.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Европа

От понеделник Румъния въвежда нови правила във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната.

Националният комитет за извънредни ситуации изисква носенето на предпазна маска да е задължително в цялата страна, така че да се покриват носа и устата. Това се отнася за всички, които са навършили 5-годишна възраст, и важи за открити и затворени обществени пространства. В градовете и селата ще се извършват онлайн учебни дейности, които изискват физическо присъствие в предучилищата и ученици в училищата.

От 9 ноември във всички населени места в Румъния се забранява движението на хора извън дома/домакинството между 23.00 и 5.00 часа. Предвидени са следните изключения:

- пътуване в професионален интерес, включително между дома и местоработата;

- пътуване за медицинска помощ, което не може да бъде отложено или направено, както и за закупуване на лекарства;

- пътуване извън населеното място на лица, които са в транзит или изпълняват пътувания, чийто интервал от време се припокрива с периода на забрана, като пътуването се доказва с билет за влак, автобус, самолет;

- пътуване по оправдани причини, като грижа за деца, помощ за възрастни, болни или инвалиди или смърт на член на семейството.

Преустановява се и дейността на селскостопанските хранителни пазари в затворени пространства, събори, панаири, и битпазари.

Тези мерки ще бъдат взети за период от 30 дни, след като в края на това, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация, ще бъде решено, според случая, да се поддържат, премахват или модифицират. През последното денонощие са регистрирани 10 260 души с коронавирус в Румъния. 123-ма са починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев е с коронавирус
Тодор Неделев е с коронавирус
След година чакане: Мечокът Теди пристигна от Северна Македония в Белица
След година чакане: Мечокът Теди пристигна от Северна Македония в Белица