НОВИНИ

Румен Радев: България цени високо партньорството си с Автономния иракски регион Кюрдистан

румен радев българия цени високо партньорството автономния иракски регион кюрдистан
bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 02.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

България цени високо партньорството си с Ирак, както и с Автономния иракски регион Кюрдистан (АИРК), и има амбицията за последващото му разширяване в сфери от взаимен интерес. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Автономния иракски регион Кюрдистан Нечирван Барзани в рамките на Дипломатическия форум в Анталия. Президентът Радев отбеляза добрите традиции в двустранните отношения с Ирак в близкото минало и изрази готовността на страната ни да продължи да работи за тяхното надграждане в енергетиката, икономиката, туризма и образованието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Нечирван Барзани открои политиката на Автономния иракски регион Кюрдистан да се утвърждава като фактор на стабилност в региона, както и неговите усилия за насърчаване на икономическите и търговски връзки със своите партньори.

снимки: Президентство

Като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество Румен Радев и Нечирван Барзани отбелязаха възможността за доставки на суров петрол от АИРК за България, за разширяване на дейността на българските туроператори в автономния регион и популяризиране на град Ербил като туристическа дестинация, както и земеделието и производството на храни.

Отчетени бяха и добрите резултати от проведените през май и октомври 2023 г. в София два бизнес форума между БТПП и представители на местния бизнес от градовете Ербил и Мосул, както и подписаният Меморандум за разбирателство между Българската търговско-промишлена палата и Ербилската търговско-промишлена палата (ЕТПП) през месец май м.г.

Нечирван Барзани отправи покана към Румен Радев да посети Ирак и столицата на АИРК Ербил за продължаване на дипломатическия диалог на най-високо равнище и очертаване на нови сфери за развитие на двустранното сътрудничество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия кандидатства за домакин на световно първенство по футбол през 2034 г.
Саудитска Арабия кандидатства за домакин на световно първенство по футбол през 2034 г.
Божидар Саръбоюков започва участието си на световното по лека атлетика в „Емирейтс Арена“ в Глазгоу
Божидар Саръбоюков започва участието си на световното по лека атлетика в „Емирейтс Арена“ в Глазгоу