НОВИНИ

Румен Радев: Големият проблем на спорта е, че има пари, но те се инвестират по нечии странни решения

румен радев големият проблем спорта пари инвестират нечии странни решения
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 27.04.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Република България Румен Радев взе участие днес в откриването на форум, който е посветен на подкрепата за масовия спорт в България и се провежда под надслов "Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности".

Събитието има за цел да насърчи масовия спорт в България, което според държавния глава е единственият път към това страната ни отново да се радва на добри резултати и в професионалния спорт.

"Без масов спорт и без въвличане на младите хора няма съответно резултати и в професионалния спорт", заяви Румен Радев.

Освен президента на форума присъстват още служебните министри на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното управление Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов и на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков.

Румен Радев изрази задоволството си от присъствието на толкова много министри на форума и сподели, че все още не е късно да се вземат решенията, които да определят бъдещето на България като модерна европейска държава

"Такава среща, точно в този формат, с толкова министри, които имат отношение към масовия спорт в България, трябваше да се проведе отдавна, но и сега не е късно. Не е късно най-сетне да вземем решенията, които да определят бъдещето ни като развитие на една модерна и просперираща европейска държава", сподели Радев.

Държавният глава коментира още, че бъдещите успехи на държавите ще зависят все повече от младите хора и затова те трябва да бъдат "физически и психически издръжливи", а това е постижимо чрез масов спорт.

"Бъдещето ще бъде все повече жестока конкуренция между държавите. Ще успяват тези, които градят младите си хора да бъдат физически и психически издръжливи и устойчиви за предизвикателствата. Това означава масов спорт, родолюбие, патриотично възпитание, залагане на морални и физически качества и ценности, които се градят в именно в спорта. Не можем да говорим за бъдещето на България, ако залагаме само на инфраструктура, иновации, инвестиции, бизнес, наука и т.н. Всичко това е важно, но всичко това се прави от хора", заяви президентът Радев.

Накрая Румен Радев посочи и кой според него е големия проблем на спорта у нас и изрази надежда, че България отново ще бъде сила в него.

"Големият проблем на спорта е, че, да, има пари, но те отиват по нечии странни решения, не по най-прозрачния начин и се инвестират в нещо, което после запустява. Или носи някакъв оборот, който е насочен предимно към бизнес интереси, но не и към тези на спорта. България винаги е била сила в спорта и очаквам, че ще бъде още по-голяма сила. В България имаше масов спорт и ние сме длъжни да върнем спорта при всички млади българи", заяви държавният глава.

На форума "Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности" освен министрите участват още и представители на спортни организации, местната власт, компании и управляващи органи на програми за финансиране от ЕС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранен италиански журналист край Херсон
Ранен италиански журналист край Херсон
Черно море и Илиан Илиев отнесоха солени глоби след първия полуфинал за Купата срещу Лудогорец
Черно море и Илиан Илиев отнесоха солени глоби след първия полуфинал за Купата срещу Лудогорец