НОВИНИ

Русия и тероризмът са двете основни заплахи за НАТО, заяви върховният командващ на Алианса

Ген. Филип Лавин е на тридневно посещение в София

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
22:24, 07.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия и тероризмът са двете основни заплахи, които стоят пред НАТО, заяви командващият на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин, който е на тридневно посещение у нас. От българска страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира и темата дали страната ни между БТР-ите изпраща и друга техническа помощ за Украйна.

Основна тема по време на разговорите са били регионалните планове, които НАТО разработва със страните членки.

"Войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия. Това налага въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация и всичко това рефлектира върху планирането на националните отбранителни способности, така и на способностите на Алианса", каза адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

"Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Приемането на бойна група на НАТО на ваша територия , приносът ви към мисията КФОР и мисията на НАТО в Ирак , както и подкрепата ви за Украйна са доказателство за вашата ангажираност", посочи генерал Филип Лавин - командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО.

Войната в Украйна изисква трансформация на силите за сигурност и разписване на нови стандарти за отбрана, коментираха военните.

"В НАТО прилагаме 360-градусов подход към заплахите. Основните заплахи са две - Русия и тероризма", каза генерал Филип Лавин - командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО.

Началникът на отбраната отговори на въпроса дали Алиансът е поискал нещо от България по време на срещите.

"Какво може да иска генерал Лавин от България? От България той трябва да иска националните съображения - и аз ги давам. Ние трябва да развиваме силите си, съответно стандартите в НАТО, които рефлектират на сегашното състояние, бъдещето развитие, бъдещата война и тези изисквания се повишават непрекъснато. Вотро - ние като страна на Източния фланг, трябва да обърнем въпроса, че ние имаме и друго предизивикателство, трябва да осигурим преминаването на съюзнически войски в наш интерес, в интерес на колективната отбрана", посочи адм. Емил Ефтимов.

Началникът на отбраната коментира и разпространените кадри в социалните мрежи и съмненията, че България заедно с БТР-ите за Украйна изпраща и друга бойна техника като самоходни гаубици.

"Техниката, която изпращаме, е в унисон с решенията на МС, със съответните класифицирани решения към тях, така, че всичко, което е поставено като задача, е изпълнено".

При посещението си у нас генерал Лавин ще се срещне с президента, премиера и военния министър в оставка.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аякс и Астън Вила оставиха развръзката за реванша в осминафиналите на Лигата на конференциите
Аякс и Астън Вила оставиха развръзката за реванша в осминафиналите на Лигата на конференциите
Въоръжени отвлякоха повече от 100 деца от училище в Северозападна Нигерия
Въоръжени отвлякоха повече от 100 деца от училище в Северозападна Нигерия