НОВИНИ

Руски ракети са поразили летище край Одеса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:48, 21.06.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
руски ракети поразили летище одеса
Снимка: Архив
Слушай новината

Руски ракети са поразили летище в околностите на Одеса.

Според руски медии ударът е отговор на украинските нападения срещу сондажни платформи в Черно море. поне седем души са в неизвестност след украински удар срещу платформа, собственост на компания от Крим, съобщават местните власти.

Украинските военни признаха, че руските части вече контролират практически целия град Северодонецк с изключение на химическия комбинат Азот. Продължават и боевете край съседния Лисичанск- горещите точки в битката за Луганска област в Донбас. Кремъл заяви, че не знае местонахождението на двама американски граждани, пленени в Украйна, но като наемници те могат да бъдат осъдени на смърт в проруските сепаратистки райони.

Украинският президент Зеленски прогнозира, че Москва ще засили нападенията си преди срещата на върха на Евросъюза в четвъртък и петък. Европейските лидери планират да затегнат още повече санкциите срещу Москва. Има идея следващия пакет да включва и руското злато. Русия предупреди Литва, че ще отговори по начин, болезнен за литовците на забраната за транзит на стоки към Калининград, които попадат в санкционния списък на Евросъюза.

Най-големите потребители на руски газ в Европа търсят алтернативни доставки. Някои страни не изключват да прибегнат до въглища за да компенсират намалените руски обеми на фона на очертаваща се криза през зимата.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази увереност, че до месеци в страната ще започне да пристига втечнен природен газ през балтийското пристанище Люпмин. Берлин въведе нова система от търгове за газ, която ще насърчи индустрията да намали потреблението и ще й помогне да се справи, ако Русия спре напълно доставките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова премина първия кръг на квалификациите на Уимбълдън
Изабелла Шиникова премина първия кръг на квалификациите на Уимбълдън
Григор Димитров ще бъде поставен под №18 на Уимбълдън
Григор Димитров ще бъде поставен под №18 на Уимбълдън