НОВИНИ

Рьою Кобаяши спечели за трети път в кариерата си титлата в турнира по ски скокове "Четирите шанци"

Днес се проведе последното състезание в Бишохфсхофен

Рьою Кобаяши
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:00, 06.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Японецът Рьою Кобаяши спечели за трети път в кариерата си титлата в турнира по ски скокове "Четирите шанци", въпреки че не успя да запише нито една победа в отделните състезания. Той стигна до трофея с четири втори места, включително днес в Бишохфсхофен.

Кобаяши финишира с актив от 1145.2 точки и 24.5 повече от германеца Андреас Велингер, който бе първи в Оберстдорф. С още осем точки назад завършва лидерът в генералното класиране за световната купа Шефан Крафт от Австрия, който пък спечели днес.

Останалите победи бяха за словенеца Анже Ланишек в Гармиш-Партенкирхен и австриеца Ян Хьорл в Инсбрук.

Кобаяши беше начело след първите скокове в Бишофсхофен със 144.1 точки от опит на 137 метра, но във втория беше изпреварен от Крафт. Японецът скочи на 138 метра за 143.5 точки и записа сбор от 287.6 точки, докато австриецът скочи на 140 метра за 146 точки и финишира с 1.3 повече от съперника си.

Словенецът Анже Ланишек се нареди на трето място, а Велингер отстъпи "Златния орел" на Кобаяши с пето място и сбор от 267.9 точки.

Любопитното е, че Кобаяши спечели първата си титла от "Четирите шанци" през 2019, когато стана едва третият в историята с четири победи от четири състезания. Преди него перфектен турнир бяха правили само полякът Камил Стох година по-рано и германецът Свен Ханавалд през 2002 г. При следващия си триумф през 2022 г. японецът не успя да спечели само в Бишофсхофен.

"Вече не си спомням предните ми две победи. Много неща се случиха днес, но успях да се концентрирам върху скока и съм много доволен", каза Кобаяши.

С тази титла японецът изравнява германеца Хелмут Рекнагел и норвежеца Бьорн Виркола с по три. Йенс Вайсфлог, също от Германия, има четири трофея, а лидер с пет е финландецът Яне Ахонен. Именно той бе последният с титла без спечелено състезание - първата му през 1999 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив надви Шумен и се отлепи от дъното в НБЛ
Академик Пловдив надви Шумен и се отлепи от дъното в НБЛ
Весела Лечева: Подкрепата за младите спортисти е изключително важна
Весела Лечева: Подкрепата за младите спортисти е изключително важна