НОВИНИ

С 1330 повече места в детските градини обявиха от Столична община

Те са неравномерно разпределени и отново крайно недостатъчни, смятат от инициативния комитет за качествена образователна система

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:21, 02.04.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Още
1330 повече места детските градини обявиха столична община
Слушай новината

За учебната 2021/22 година ще бъдат обявени с 1330 повече места за децата в яслена и първа градинска група в сравнение с 2020 година, обявиха от Столична община.

Според Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система човек, който не е наясно за какво става въпрос, би си помислил, че са построили градини, а не са.

"Всъщност приемът всяка година е различен, защото в дадена детска градина пускат толкова места за първа група, колкото деца напускат четвърта. В този ред на мисли, коректно би било Столична община да обяснят откъде идват тези места в повече спрямо предната година. Като човек, който следи поредна година местата, първото, което ми прави впечатление, е, че са пуснати повече места за деца с хронични заболявания. Нещо, което е безмислено, защото толкова много деца с ТЕЛК няма“, казва Антонина Кенова.

От Столична община информират, че броят на свободните места е приблизително 13 000.

Първото класиране ще се проведе на 14 май и ще е под граждански контрол (онлайн).

А до 7 май родителите ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренаредят желаните от тях детски градини.

“863 места повече са обявени за първа градинска група, 467 повече са местата за деца в яслена възраст спрямо предходната година”, обяви Столична община.

Според Антонина от инициативния комитет местата отново не са достатъчни. След справка със системата за електронно кандидатстване и данни от Националния статистически институт сметката за свободните места според нея е различна.

“Бих посочила следните данни от НСИ и Информационната система за обслужване на детските заведения, за да стане ясно колко малко са местата всъщност! Родени през 2019 г. - 13075, а през 2018 г. - 13060. Да предположим, че и през 2020-а са около 13 000 (все още няма данни на страницата на НСИ, в Информационната система са обявени както следва: около 2000 места за набор 2020, 3700 за набор 2019. Миналата година в набор 2019 са приети 2000 деца. И какво излиза от тези числа? 13 000 родени през 2019 г., а през 2021-а, когато са на възраст между 2 и 3 години едва за 5700 деца има места. За родените миналата година - 2000 места за 13 000 деца“, уточни Кенова.

Така според нея единственото положително тази година е новата електронна система за прием в първи клас.

“Най-накрая ще се преустанови практиката за нерегламентирано записване в първи клас", допълни Антонина Кенова.

Системата тръгна на 29 март. Кандидатстването и записването тази година ще е възможно изцяло електронно. Всичките документи, за които трябваше родителите да чакат пред районните администрации, също ще се проверяват електронно.

Системата стартира с леки проблеми и малко забавяне, но генерално кандидатстването сега става в пъти по-лесно и бързо, а с времето системата ще се доусъвършенства и софтуерът ще работи без грешки.

Свободните места за прием в първи клас за учебната 2021/2022 година ще бъдат обявени на 19 април.

За приема в детски ясли, детски градини и подготвителните групи в училищата от тази кампания се въвежда и нов критерий, свързан с постоянния /настоящ адрес на един от родителите/ за яслена и първа градинска групи/ и на детето /за втора, трета и четвърта групи в детските градини и подготвителните групи в училищата/.

Адресът е обвързан с определени срокове /през последните над 3 години, от 1 до 3 години и до 1 година/, като с най-голям брой точки се ползва постоянният адрес през последните над 3 години – 4 точки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреев отпадна на полуфинал на двойки
Андреев отпадна на полуфинал на двойки
Четирима с коронавирус в Локомотив (Пд)
Четирима с коронавирус в Локомотив (Пд)