НОВИНИ

С кола през Европа в условия на COVID-19: Какви са мерките в различните страни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:20, 31.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На фона на бързо влошаващата се епидемична обстановка у нас и ниския процент на ваксинираните, вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи приемането на нови ограничителни мерки в страната ни.

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой на ваксинирани и на първо място по смъртни случаи. През август Десислава Апостолова пропътува с кола разстоянието от Белгия до България и обратно и видя обстановката в страните от Европейския съюз, функционират ли COVID сертификатите и как се проверяват.

В повечето държави от ЕС мерките са подобни на тези у нас, но спазването им е различно. По различен начин протичат ваксинацията и проверките на COVID сертификатите.

В Германия и Австрия са много стриктни в проверяването на COVID сертификати. Във Виена няма заведение или туристически обект, където да не изискват сертификат, PCR тест или ваксина. Добре е сертификатът да е разпечатан, за да се сканира по-лесно QR кодът. В Австрия изискват бързи антигенни тестове и за децата от 6 до 12 години, но системата там е много бърза и ефикасна.

Опашки има по границата между България и Сърбия. На българската граница проверката не е била стриктна, не е имало устройства, които да проверят COVID сертификатите. Доста се чака и по границата между Сърбия и Унгария. Там обаче не отдават толкова значение на COVID мерките, колкото на стандартните митнически проверки.

Засега Брюксел няма правомощия да налага санкции на държавите с нисък ръст на ваксиниране. Те могат да се опитат да убедят българските власти да бъдат по-настоятелни в разяснителните кампании.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция въведе допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България
Гърция въведе допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България
"Демократична България" няма да отиде на срещата с БСП
"Демократична България" няма да отиде на срещата с БСП