НОВИНИ

Съдът потвърди принудителното затваряне на ТЕЦ "Марица 3"

съдът потвърди принудителното затваряне тец марица
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 04.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд в Хасково отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3" – Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която РИОСВ - Хасково наложи принудителна административна мярка за спиране дейността на топлоцентралата, съобщават от екоминистерството.

Причина за мярката беше поредицата от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от РИОСВ.

Работата на ТЕЦ ,,Марица 3" АД – Димитровград беше спряна на 21 април 2022. Административната мярка срещу топлоцентралата ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

От Министерство на околната среда и водите припомнят, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.

Към настоящия момент ТЕЦ „Марица 3" не работи. Единствената лицензирана и сертифицирана автоматична измервателна станция в района на Димитровград отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са съответно 13 и 18 µg/m3.

Критичният праг от 350 µg/m3, приложим за средночасовите измервания, също е далеч от стойностите, отчитани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3.

На 2 май се забелязва известно повишение в нивата на серен диоксид, но остават в норма. Среднодневната стойност е 71 µg/m3, а средночасовата се движи в диапазона от 8 µg/m3 до 215 µg/m3. Възможна причина за повишението е пренос на емисии от Гълъбово в резултат на североизточния вятър през периода.

За сравнение, преди принудителната административна мярка за спиране на дейността на ТЕЦ „Марица 3" АД - Димитровград, само за месец април са отчетени 5 критични прехвърляния на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве. На 7 април дори двукратно е надхвърлен и аларменият праг, което означава 3 последователни часа със стойности над 500 µg/m3, посочват от екоминистерството.

Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната инспекция по околната среда и водите от граждани, организации и фирми са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ ,,Марица 3", а отчетените за периода надвишения са 30 на брой.

За 2020 година, от друга страна, критични замърсявания на въздуха със серен диоксид в района на Димитровград не са отчетени. Именно през този период ТЕЦ ,,Марица 3" не е работила.

ТЕЦ „Марица 3" АД - Димитровград е основният източник на емисии от серен диоксид в района. В града няма други промишлени обекти, формиращи и изпускащи емисии от серен диоксид. Възможен е и пренос на емисии от енергиен комплекс ,,Марица изток", но липсата или минималният брой регистрирани превишения през годините, когато ТЕЦ ,,Марица 3" не работи или е с минимален брой работни часове, ясно показва, че преносът от други източници е минимален, инцидентен и не води до значимо замърсяване на атмосферния въздух в Димитровград, отчитат от Министерство на околната среда и водите.

Снимка: МОСВ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд с наказание за мач без публика, Левски отнесе глоба от 5300 лева
Ботев Пд с наказание за мач без публика, Левски отнесе глоба от 5300 лева
Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“
Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“