НОВИНИ

Само спешните медици ще предписват антибиотици и лекарства за диабет на хартиени рецепти

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
21:09, 26.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Връщат бялата хартиена рецепта за антибиотици и лекарства за диабет. Предложението на здравното министерство е хартията да се използва само от работещите в центровете за спешна помощ до първи март догодина. Идеята е до тогава здравните власти да осигурят техническа възможност на спешните екипи да предписват лекарства дигитално.

Кирил Аргиров работи във филиала на Спешна помощ в Куклен. Често се налага да предписва лекарства на пациенти от труднодостъпните родопски села. Фелдшерите обаче нямат достъп до Националната здравно-информационна система и на практика не могат да издават електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет:

"Единственият начин е да препращаме пациента към личния лекар. Той да се оправя вече с изписването на медикаменти".

От здравното министерство обещаха да решат казуса с фелдшерите в кратки срокове. Лекарите от центровете за спешна помощ също не могат да предписват дигитално антибиотици и лекарства за диабет, защото нямат електронни подписи, а в труднодостъпните села има проблеми с интернет връзката.

Кирил Аргиров, ФСМП - Куклен: "Или е много слаб сигнала, или въобще няма сигнал. Ние не може да се свържем с колегите дори да стане някакъв инцидент. Аз не казвам, че безразборно трябва да се изписват антибиотици, но има ситуации, в които трябва. Но тази възможност е отнета."

Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: "Няма нито една насока или ръководство, както се казва, които да изискват назначаване на подобен тип терапия в линейката."

От здравното министерство предлагат хартиената рецепта да остане само за спешните екипи до 1 март догодина.

Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: "Абсолютно се оставя вратичка за злоупотреби и дори и да няма злоупотреби, няма никакъв контрол върху предписването и отпускането."

За да няма злоупотреби, фармацевтите задължително трябва да проверят дали рецептата е издадена от работещ в Спешна помощ. За целта ще бъде изготвен списък, който ще е достъпен онлайн.

Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: "Тези медицински лица не работят само в спешните центрове. Те работят и в частни практики и в лечебни заведения. Как в аптеката може да се разграничи дали тази рецепта е издадена в условията на оказване на спешна медицинска помощ. Абсолютно."

Спешни медици обясняват, че работата им е да транспортират пациенти в тежко състояние до болница, и не се налага да изписват терапия. Окончателно решение на здравното министерство за частично връщане на хартиената рецепта се очаква през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец се справи без проблеми с Миньор 2015 в НБЛ
Черноморец се справи без проблеми с Миньор 2015 в НБЛ
Илиан Илиев: Има разговори за националния отбор, ще разберете идните дни
Илиан Илиев: Има разговори за националния отбор, ще разберете идните дни