НОВИНИ

Сарафов предлага да бъде уволнен началникът на Военно-окръжна прокуратура - София

сарафов предлага уволнен началникът военно окръжна прокуратура софия
bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 21.03.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага да бъде уволнен началникът на Военно-окръжна прокуратура - София Адалберт Кръстев, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение поясняват, че Сарафов е внесъл предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, да образува дисциплинарно производство срещу Кръстев и да му наложи наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Предложението е направено въз основа на доклад за резултатите от комплексна проверка, извършена от екип прокурори от Върховна прокуратура и от Военно-апелативна прокуратура на дейността на Военно-окръжна прокуратура - София от 1 януари 2022 до края на юни миналата година. При ревизията са констатирани многобройни нарушения и неизпълнение на задължения от Кръстев.

Проверяващият екип е установил нарушения на принципа на случайния подбор при разпределението на дела. 74 преписки и досъдебни производства са били разпределени на дежурен прокурор във ВОП-София в противоречие с утвърдените в системата на прокуратурата правила.

Пак в нарушение на тези вътрешни правила са били разпределени и преписки по изпълнение на 15 присъди, получени във Военно-окръжна прокуратура - София в същия период.

Със заповеди на Кръстев са били обособени и групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, което е извън рамките не само на утвърдените в прокуратурата вътрешни правила за работа. Това е и в нарушение Закона за съдебната власт и правомощията на следователите към онзи момент да осъществяват разследване само по досъдебни производства, но не и по преписки.

При проверката е установено, че са изисквани документи (заверени копия от заповеди за командироване и съответни финансово-отчетни документи) от държавни институции и е било разпоредено материали за всяко командировано лице или договор да се завеждат под отделен номер като отделна преписка. В резултат на писмата са били образувани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до изкривяване на данните за натовареността на прокурорите, включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури.

В хода на ревизията е станало ясно, че по дело, по което Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван постоянен надзор за своевременно провеждане на разследване срещу офицери от Министерството на отбраната и цивилни лица за разгласяване на класифицирана информация, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебното производство.

В нарушение на Закона за съдебната власт той изготвил и десетки немотивирани предложения до Военно-апелативна прокуратура - София за извършване на инстанционен контрол на актове на прокурори от ВОП-София. В тях той посочил, че след „лична проверка“ е установил, че законът не е приложен правилно и постановлението е необосновано. Така не е било изпълнено задължението административният ръководител да не изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени.

Името на Кръстев се появи и в разследването за катастрофата, за която е подсъдим Георги Семерджиев. Преди време той даде показания по процеса и каза, че един от първите озовали се на мястото на инцидента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов антигерой на пътя се похвали как шофира с 260 км/ч в Правец
Нов антигерой на пътя се похвали как шофира с 260 км/ч в Правец
Над 70% от българите имат проблеми със съня
Над 70% от българите имат проблеми със съня