НОВИНИ

Със задна дата: Правителството ограничи приходите на производителите на ток

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 13.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
задна дата правителството ограничи приходите производителите ток
Слушай новината

Министерският съвет реши да определи таван на пазарните приходи на производителите на ток. Това задължение беше записано в закона за държавния бюджет за 2024 година. Според решението над определения таван, производителите ще трябва да внасят вноска във фонда за гарантиране на енергийната система. Изключение ще се прави само за цената на тока необходим за балансиране на системата и нейното управление.

Днешното решение определя следните цени. Тавана за АЕЦ "Козлодуй" е 150 лева за мегаватчас, за тецовете на въглища цената е 300 лева като се добавя и коефициент заради плащаните квоти заради замърсяването с въглероден диоксид. Тавана на приходите за Националната електрическа компания е 200 лева. Таван има и за производители на ток от възобновяеми енергийни източници, които не са компенсирани с премии. За тях той е 300 лева за мегаватчас.

"Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система, чрез които се осигурява необходимият финансов ресурс за справяне с последиците от високите цени на енергията. Решението влиза в сила от 1 януари 2024 г. и се прилага спрямо приходи на производители на електрическа енергия за периода 1 януари 2024 г. - 30 юни 2024 г.", пише в решението на Министерския съвет.

Със Закона за държавния бюджет беше въведено това задължение, за да може да се запълва фонда за енергийна сигурност. По данни на председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев в момента във фонда има недостиг на средства и това би довело до увеличение на цените на тока на дребно.

От тази година се променя начина на изчисляване на цените. Роля ще има и правителството. Причината пазарът на ток се освобождава частично, като вече държавната Национална електрическа компания няма да бъде обществен доставчик и доставчиците на ток в страната трябва да купуват на свободния пазар електроенергия, която да препродават на битовите потребители.

Самите битови потребители обаче няма да купуват тока по пазарни цени, а по определени регулативно. Очаква се разликата между цената на пазарния ток и на този за бита да бъде компенсирана именно от фонда за енергийна сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"
Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"
Европарламентът прие закона за изкуствения интелект
Европарламентът прие закона за изкуствения интелект