НОВИНИ

САЩ ще публикуват кадри от сблъсъка над Черно море, Русия отхвърля твърденията за сблъсък

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:39, 15.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати обвиниха Русия в "неуместно, безотговорно и опасно поведение" във връзка с вчерашния инцидент над Черно море.

Вашингтон предупреждава Москва да не изостря ситуацията в региона. Американските въоръжени сили съобщиха, че са били принудени да разбият свой безпилотен дрон, след като е бил прихванат от руски изтребител, който му е повредил витлото.

Москва отрече и заяви, че американският дрон вероятно се е разбил в резултат на рязка маневра. Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че изобщо е имало сблъсък.

След сблъсъка между дрон и изтребител над Черно море - размяна на обвинения между Вашингтон и Москва

Вчера сутринта американски дрон MQ-9 модел Рийпър извършва рутинна операция над Черно море. Към него се приближават два руски изтребителя СУ-27.

В 8:03 по данни на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, американските дистанционни пилоти са принудени да свалят машината си. Инцидентът се разиграва в продължение на 30 минути, а според Ню Йорк Таймс, той е станал на 75 морски мили или около 120 км югозападно от бреговете на полуостров Крим.

"Това, което видяхме, е как изтребител излива гориво точно пред дрона, след което се приближава толкова близо до него, че нанася щети на перката му. Според нас руският изтребител вероятно също е получил щети. Доколкото ни е известно, руският самолет се е приземил успешно. Най-важното в случая е, че да прихванеш самолет не е нещо необичайно. Необичайно е поведението на руските пилоти", каза Пат Райдър, говорител на Пентагона.

От Пентагона допълват, че останките от дрона все още не са извадени от Черно море.Според медиите, Вашингтон и Москва са в надпревара кой да ги достигне пръв. Ако Русия успее да се сдобие с машината на стойност 32 млн. долара, това би ѝ дало голямо предимство от разузнавателна гледна точка.

Руското министерство на отбраната отрича да е имало допир между руския изтребител и американския дрон. Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент. Пред журналисти Анатолий Антонов определи инцидента като провокация.

"Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално. Няма контакт, не е използвано оръжие от нашите изтребители. Безпилотният дрон е направил рязка маневра, заради която докосва повърхостта на водата. Машината е летяла с изключени транспондери и е навлязла в зона със специален режим, за целите на специалната военна операция в Украйна", каза Анатолий Антонов, посланик на Русия в САЩ.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че Пентагонът ще публикува видео от съприкосновението между руския изтребител и американския дрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ел Би Булгарикум" намалява цените от днес
"Ел Би Булгарикум" намалява цените от днес
Снежни бури в Ню Йорк, Върмонт и Масачузетс, близо 270 000 домакинства са без ток
Снежни бури в Ню Йорк, Върмонт и Масачузетс, близо 270 000 домакинства са без ток