НОВИНИ

САЩ временно спират имиграцията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:46, 21.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп ще подпише указ за временно спиране на имиграцията към страната. Това е една от мерките за ограничаване на разпространението на Covid 19. Инициативата вече предизвика противоречиви реакции.

Намерението за указа беше обявено малко преди полунощ местно време, в профила на президента Тръмп в Туитър.


"Заради атаката на невидимия враг и заради нуждата да запазим работните места на нашите чудесни американски граждани, ще подпиша указа за временно спиране на имиграцията към Съединените щати."

Подробности за това кои програми ще бъдат засегнати, както и в какъв срок ще действа нормативният акт, все още няма. Според анализатори обаче, Тръмп и екипът му използват ситуацията с коронавирусната инфекция, за да се справят с нежеланата от тях имиграция. Безспорно, мярката ще бъде остро критикувана от про-мигрантски и НП организации.

Информацията за указа идва на фона на твърденията, че най-страшното от пандемията в САЩ е минало и страната може да започне да се връща към нормалния си ритъм. Масовите протести с искане за отмяна на рестриктивните мерки и възобновяването на работа на редица бизнеси, продължават.

Данните на университета Джонс Хопкинс обаче сочат, че броят на заразните с COVID 19 в страната продължава да расте - те са повече от 784 хиляди, жертвите на опасния щам надминаха 42 хиляди. Днес президентът Тръмп ще разговаря в Белия дом с губернатора на щата Ню Йорк - Андрю Куомо. Щатът е огнището на заразата в страната. А изявите в знак на подкрепа и солидарност с всички, които се борят с коронавируса продължават. Жител на град Ню Йорк изпълни емблематична песен на Алиша Кийс и Джей Зи.

В Европа - заболеваемостта в Италия спада, отчетени са и най-малко смъртни случаи от седмица. Във Франция починалите надхвърлиха 20 хиляди. Испания и Германия продължават с поетапното облекчаване не рестриктивните мерки.

По света заразените са повече от 2 милиона и 400 хиляди, в 193 държави. Около 545 хиляди вече са успели да преборят болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка верижна катастрофа на АМ "Тракия" преди КПП-то за влизане в София
Тежка верижна катастрофа на АМ "Тракия" преди КПП-то за влизане в София
Бойко Борисов: От вчера до днес има 5 облекчения на мерките
Бойко Борисов: От вчера до днес има 5 облекчения на мерките