НОВИНИ

САЩ забраняват влизането на кучета от 113 страни заради риск от бяс

сащ забраняват влизането кучета 113 страни заради риск бяс
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:54, 15.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Американските власти въвеждат временна забрана за внос на кучета от 113 страни по света, поради заплахата от разпространение на кучешки бяс, се съобщава в прессъобщение от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

"Тази временна мярка е необходима за осигуряване на здравето и безопасността на кучетата, влизащи в САЩ и за защита на общественото здраве от повторно навлизане на вируса на кучешкия бяс в САЩ", се казва в изявлението.

Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че САЩ са унищожили вируса на кучешкия бяс през 2007 г., но вносът дори на едно заразено куче може да доведе до предаване на смъртоносната болест на хората, както и на домашни и диви животни.

През 2020 г. Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията откриха значително увеличение на отказите за внос на кучета от 113 страни по света, които са в списъка с висок риск от заразяване с бяс. Поради намалената редовност на полетите, кучета, които не бяха допуснати до САЩ, трябваше да чакат по-дълго, за да се върнат в страната на отпътуване, което в някои случаи доведе до заболяване и смърт.

Медицинският регулатор изчислява, че 6% от всички кучета, влизащи в САЩ, идват от списъка на страните с висок риск от бяс. Този списък включва Беларус, Украйна, Китай, Саудитска Арабия, Кения, Виетнам, Перу, Либия, Турция, Бразилия и Индия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще е съдбата на спасените мечета край Чепеларе
Каква ще е съдбата на спасените мечета край Чепеларе
Спасиха голямо пчелно семейство в центъра на София
Спасиха голямо пчелно семейство в центъра на София