НОВИНИ

Състезатели от Гърция и от Сърбия идват в България за единствения турнир по спортна гимнастика у нас по двойки в памет на Велик Капсъзов

Надпреварата ще се проведе тази събота (16 декември) от 10:00 часа и е посветена на легендарния гимнастик, донесъл на България първи медал от олимпийски игри в този спорт - бронз на халки от Рим 1960

състезатели гърция сърбия идват българия единствения турнир спортна гимнастика нас двойки памет велик капсъзов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
19:49, 13.12.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезатели от Гърция и от Сърбия са подали заявки за участие в единствения турнир по спортна гимнастика у нас по двойки в памет на първия българин носител на олимпийски медал в този спорт - Велик Капсъзов.

Капсъзов е трикратен участник на олимпийските игри (1956, 1960 и 1964 г), като печели бронз на халки от Игрите в Рим 1960. Освен това той има медали на този уред на европейските първенства през 1959, 1961 и 1963 година.

Надпреварата в памет на легендарния ни гимнастик е за смесени двойки на възраст от 14 до 18 години и ще се проведе на 16 декември (събота) от 10.00 часа в залата по спортна гимнастика в национална спортна база "Раковски".

"Турнирът се провежда за шеста година, но под наименованието "Велик Капсъзов" съществува за втора. Мисля, че направихме много удачен начин да почетем един от най-великите гимнастици на България и на ЦСКА. Надпреварата ще се проведе с помощта на неговия син Даниел Капсъзов и с помощта на федерацията. Ние не събираме средства за участие в турнира, абсолютно всичко се поема от нас и от федерацията. Този турнир е нещо пред коледно, едно тържество, за да изпратим годината, да си пожелаем успех за новата година", каза Милко Танкушев, старши треньор на националния отбор на България и организатор на турнира.

Според регламента всяка двойка ще се състои от един юноша и една девойка. Състезанието ще се проведе в пет кръга. При всеки кръг образуването на общия сбор започва отначало. Жокер ще удвоява оценките на състезателите в петте кръга на предварително заявен уред.

"Регламентът е коренно различен. Дава възможност състезатели, които имат два или три силни уреда да участват и да повторят изпълнението на някой от тях. Дава се пълна свобода и на треньорите да изберат тактиката. Такъв тип турнир се провежда в Бърно, но е за мъже и за жени. Дъщеря ми участва там заедно с Радослав Стефанов и се класираха на трето място. Решихме да проведем такъв и у нас. Нели Танкушева, моята съпруга, изнесе цялата тежест да го направи като регламент и като начин за организиране и успяхме. Двойките задължително са смесени. Тази година в него ще участват доста от момчета и от момичета, които играха на Балканските игри. Това е състезание, в което те трупат опит, подготвят се психически за участието си в националните отбори", допълни старши треньорът.

На 22 декември част от националния отбор заминава на възстановителен лагер в Марикостиново, след което състезателите ще получат кратка ваканция преди да бъдат събрани за първия за 2024-а година лагер, който започва на 3 януари.

"На 15 януари от САЩ пристигат Йордан Александров и братята Пеневи. След това ще имаме около месец, за да се подготвим за първите Световни купи. Аз съм голям оптимист, че ще вземем още една квота. Гоним визи на два уреда - на земна гимнастика и на успоредка. Ще дам шанс на Йордан Александров и на Божидар Златанов на успоредка, на земя на Димитър Димитров и на Еди Пенев. Кевин Пенев вече взе квота, ще го използваме в Световните чалъндж купи. За европейското първенство ще се готвят поне седем състезатели, като в отбора от младежите ще влезе Даниел Трифонов. Теодор Трифонов също се подготвя и съм решил да му дам много голям шанс на Чалъндж купите и за европейското първенство", завърши Милко Танкушев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?
Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?
Радев: Варварското унищожаване на паметници изостря общественото противопоставяне
Радев: Варварското унищожаване на паметници изостря общественото противопоставяне