НОВИНИ

Съвети от ПСС: За какво да бъдем най-внимателни, когато сме на пистата

съвети псс бъдем внимателни сме пистата
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:24, 31.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Спасителните акции в българските планини, извън случаите на ски пистите, са между 120 и 150 средно за година. На пистите сигналите са над 2000 годишно, съобщи Милен Братанов от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Той е на пост при поредното му дежурство на спасителна база „Алеко“ във Витоша, разказвайки за какво трябва да бъдат внимателни туристите и любителите на зимните спортове.

Ето и най-важните съвети:

  • Трябва да внимаваме най-вече със студа, който може да причини измръзвания. След това със снежната покривка.
  • Добре е хората да проверяват маршрута си за опасност от лавини, както и снежна покривка към момента – каква е дебелината, дали има навявания.
  • Трябва да се има предвид, че зимата денят е доста кратък. Когато се скрие слънцето, зимната планина става съвсем различна, за разлика от лятото, когото дори и нощно време е приятно да се разхожда човек.
  • Добре е да се предвиждат маршрути, които са по възможностите на туристите и да бъдат така планирани, че хората да бъдат на крайната точка в ранния следобед.

Според него не трябва да се търси вина у туристите в случай на инцидент.

„Случват се тези неща в планината. Не можем никого да обвиняваме. Такива са условията. Хората имат желание и нужда да ходят, да бъдат в планината, да предизвикват себе си.

В никакъв случай не си представям, че някой се опитва да предизвика природата. Когато обаче човек е по-внимателен, вероятността за какъвто и да е инцидент е много по-малка“, напомня Милен Братанов.

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

Според него несъобразяването с прогнозата за времето или пълната липса на информация за нея от страна на излезлите в планината е една от най-честите причини за инциденти.

„Долу, в града, времето е топло и хубаво, което подвежда някои хора и те идват в планината сравнително неподготвени. Много често топлото време в низините е причина за ураганни ветрове в планината“, предупреждава спасителят.

Във връзка с лавинната обстановка в българските планини той подчерта, че доскоро с информацията за нея е била ангажирана Планинската спасителна служба, но от миналата година в България е регистрирана „Лавинна асоциация“, която бързо се развива.

Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери

По наболялата тема за липсата на медицински хеликоптери у нас, които значително биха улеснили действията на спасителите по време на акция и биха спасили много човешки животи, Милен Братанов коментира:

„Със или без хеликоптер, човек в планината няма да бъде оставен. Цената са усилията, която Планинската служба ще хвърли и най-вече рисковете за спасителите по време на тежка спасителна акция и дълъг транспорт, както и времето, за което ще стигне пострадалият от мястото на инцидента до болнично заведение. За сравнение ще кажа, че един пострадал в Пирин планина стига до болница в София, в която има площадка за кацане на хеликоптер, в рамките на 60 минути“.

Така, с правилото за „златния час“ – краткото време от момента на инцидента до момента на оказване на медицинска помощ, всеки пострадал ще има много по-големи шансове за оцеляване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските граждани ще могат да гласуват на 4 април 2021 г. в Русия
Българските граждани ще могат да гласуват на 4 април 2021 г. в Русия
Арести по време на незаконен протест срещу мерките в Брюксел
Арести по време на незаконен протест срещу мерките в Брюксел