НОВИНИ

Сепаратистите в Донецк наредиха евакуация на цивилното население

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:43, 18.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Самообявилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна започнаха евакуация на населението към югоизточна Русия с обяснението за зачестили украински обстрели. Киев обвини Русия в разпространяване на дезинформация, че планира нападения в източна Украйна. Американският президент Джо Байдън ще говори за украинската криза в 23 часа наше време.

В Донецк днес се чу вой на сирени, по-късно обясниха включването с тест за готовност. Властите съобщиха, че автомобил е бил взривен край сградата на местното правителство. Според РИА Новости, пострадали няма. Близо 600 експлозии са регистрирани тази сутрин - най-интензивните обстрели от 2015-та година, когато беше договорено примирие.

Руският президент Владимир Путин е изпратил министъра по извънредните ситуации в Ростов, Югоизточна Русия за да организира настаняването на напусналите Донецк и Луганск. Москва се е съгласила да приюти цивилните от Източна Украйна, първи за Русия тръгват жените, децата и възрастните, обяви проруският сеператистки лидер в Донецк Денис Пушилин.

"В близко бъдеще президентът на Украйна Володимир Зеленски ще нареди на военните да преминат в настъпление. Временното извеждане ще спаси живота и здравето на вас и вашите близки", заяви Денис Пушилин - сепаратистки лидер в Донецк.

Аналогична информация идва и от Луганск. Руският президент отчете влошаване на обстановката в Донбас. Той призова за по-голям икономически суверенитет на страната си, защото Западът така или иначе, ще наложи санкции на Русия, а повод винаги ще се намери.

"Киев не изпълнява Минските споразумения. Категорично отказва пряк диалог с Донецк и Луганск, саботира договореностите за промени в Конституцията, за особения статут на Донбас, за местните избори и за амнистията", заяви Владимир Путин.

Вашингтон и неговите съюзници се опасяват, че ескалацията на насилието в Източна Украйна може да послужи като част от претекст за руска военна инвазия. Френският президент призова за спиране на обстрелите.

"Обстановката в Донбас през последните часове е много тревожна, вече има няколко жертви и аз мисля първо за засегнатите хора и семейства. Тези действия трябва да спрат", заяви Еманюел Макрон.

Киев обвини Русия в разпространяване на дезинформация, че планира нападения в източна Украйна или саботаж на химическите заводи в района. Западът не вижда деескалация по украинската граница от страна на Русия.

Утре Владимир Путин ще ръководи планирани учения на стратегическите ядрени и неядрени сили. Предвидени са стрелби с балистични и крилати ракети. Ще участват Северния и Черноморския флот и авиокосмическите сили на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайската спортна двойка поведе във фигурното пързаляне в Пекин
Китайската спортна двойка поведе във фигурното пързаляне в Пекин
ФИФА отново забрани на ЦСКА да картотекира играчи
ФИФА отново забрани на ЦСКА да картотекира играчи