НОВИНИ

Шефът на Генералния щаб на испанската армия подаде оставка заради ваксинация

шефът генералния щаб испанската армия подаде оставка заради ваксинация
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:11, 23.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
Слушай новината

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка на министъра на отбраната Маргарита Роблес, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че е ваксиниран срещу COVID-19.

В изявление Министерството на отбраната уверява, че наскоро Генералния щаб е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, което „ да влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „да поставя под съмнение доблестта" на самия генерал Вилароя.

Така че, "за да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е представил оставката си на министър Маргарита Роблес, която я е приела, според източници от отбраната.

Генерал Вилароя е назначен за ръководител на военното ръководство от Маргарита Роблес преди малко повече от година, на 14 януари 2020 г., в едно от първите си решения след встъпването в длъжност на коалиционното правителство.

Противоречията относно ваксинацията срещу коронавирус на хора на високи позиции, въпреки че не са рискова група, достигнаха до Генералния щаб и други военни институции в петък, когато се разбра, че са получили първата доза в рамките на плана за ваксинация на въоръжените сили.

Като се има предвид това, Роблес е поискала доклад от генерал Вилароя и увери, че не е знаела нищо за това, докато не го е видяла публикувано в медиите.

Освен генерал Вилароя, няколко ръководители на Генералния щаб са ваксинирани срещу COVID, включително генералите Франсиско Брако, командир на оперативното командване, и Фернандо Гарсия Гонсалес-Валерио, ръководител на Координационния щабен център.

Според източници на Генералния щаб, ваксинацията е следвала протокола, който се прилага за въоръжените сили, различен от гражданския и който е установен от Подсекретариата на отбраната.

Според споменатия протокол, уточняват източниците, Шефа на Генералния щаб и други генерали са имали право на ваксината според възрастта, след като тя е била приложена на медицинския персонал и на целия военен персонал, който ще пътува на мисия, както в чужбина, така и на национална територията.

Генералният щаб посочва, че ваксината е инжектирана и на военни и цивилни, участващи в планирането, ръководството и координирането на операциите от всички нива.

Скандалът с военните е продължение на полемиките от тази седмица за ваксиниране, прескачайки протоколите, на кметове, съветници и регионални депутати, както от Испанската работническа социалистическа партия, така и от Народната партия, в общините Аликанте, Уелва и Мурсия, както и в регионалното правителство на автономния град Сеута.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нерегламентирано тържество с 36 души в Костандово
Нерегламентирано тържество с 36 души в Костандово
След топлото време през новата седмица ще завали сняг
След топлото време през новата седмица ще завали сняг