НОВИНИ

Шокиращи разкрития в Ирландия за домовете "Майка и дете"

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:28, 13.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Европа
шокиращи разкрития ирландия домовете майка дете
Слушай новината

Шокиращи разкрития за дългогодишен проблем от миналия век предизвикаха извинения на властите в Ирландия. Премиерът Майкъл Мартин ги поднесе официално в парламента от името на държавата.

Всичко тръгва от разследване за изключително високата смъртност в домовете "Майка и дете", управлявани от католическата църква, които са функционирали през 19 и 20 век. В тях са приемани жени, които са забременели без да имат брак.

Историята става известна и в чужбина през 2014 г., когато на мястото на един от тях в Туам, окръг Голуей, местна историчка намира останките на 796 погребани деца. Правителството създава независима комисия, чийто доклад разкрива мрачна картина.

Комисията е проучила 18 такива институции. В тях в периода от 1922 до 1998 г. са пребивавали около 56 000 неомъжени жени и 57 000 деца. В домовете са починали около 9000 деца, но това е само част от проблема.

В доклада се посочва, че майките и техните деца не е трябвало да живеят в такива институции. Но грубото отношение на семейството, обществото и църквата не е давало друга алтернатива на жените с "незаконородени" деца и много от тях са претърпели емоционално насилие. Много от децата са давани за осиновяване и има свидетелства, че това е ставало против волята на майките им. Други са изпращани в католически сиропиталища.

Докладът на комисията разкрива, че в страната е съществувала една "задушаваща, потискаща и жестока култура на омраза към жените", посочиха властите.

"Жестоката истина е, че цялото общество е било съучастник в това", каза в емоционална реакция премиерът Майкъл Мартин и добави: "Като народ трябва да приемем тази истина от нашето минало".

Главата на римокатолическата църква в Ирландия архиепископ Иймън Мартин призна, че църквата е била част от култура, при която "често са били заклеймявани, осъждани и отхвърляни хора".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плаващо сметище и край Средец
Плаващо сметище и край Средец
Свлачище затрупа алея в Морската градина във Варна
Свлачище затрупа алея в Морската градина във Варна